Rosi se žalio Sudu za arbitražu u sportu!

Devetostruki svetski šampion Valentino Rosi podneo je žalbu Sudu za arbitražu u sportu u Lozani na odluku posle trke za Veliku nagradu Malezije.

Ostali sportovi 31.10.2015 | 22:15
Rosi se žalio Sudu za arbitražu u sportu!

Rosi je u svom zahtevu zatražio poništavanje ili smanjenje kazne koja mu je izrečena, zbog koje će startovati sa začelja na poslednjoj trci sezone.

Takođe, tražio je da kazna bude suspendovana dok ne bude doneta presuda o žalbi što bi mu omogućilo da startuje sa pozicije koju osvoji u kvalifikacijama u Valensiji.

Sud za arbitražu u sportu će o Rosijevom zahtevu da se odloži primena tri kaznena poena raspravljati 6. novembra. To znači da ćemo sledećeg petka znati da li će Rosi startovati sa začelja ili će se važiti rezultat koji ostvari u kvalifikacijama.

Međutim, to ne znači da će ceo slučaj tada biti rešen. Jer, ako se usvoji taj zahtev, a celokupna žalba bude odbijena, moglo bi da dođe do promene rezultata trke, pa bi to uticalo i na borbu za titulu. Poznato je da slučajevi pred Sudom u Lozani traju mesecima, pa bismo mogli konačnu odluku da čekamo do sledeće godine.

Pretposlednju trku kraljevske klase Moto GP šampionata obeležio je duel ‘Doktora’ i branioca titule Marka Markesa u kojem su obojica prešli granicu. Markes je prvo konstantno izazivao Rosija, u pojedinim trenucima je čak bilo kontakta između njih dvojice, da bi sve kulminiralo u osmom krugu.

‘Doktor’ je tada u ulasku u krivinu 14 usporio da bi naterao Markesa da ode preširoko, što se i desilo, da bi potom došlo do kontakta između njih dvojice, posle kojeg je mladi Španac izleteo sa staze. Vozač Jamahe je nastavio trku i kao trećeplasirani je prošao kroz cilj, ali je posle trke kažnjen, pa će na poslednjoj trci sezone, u Valensiji 8. novembra, startovati sa samog začelja.

Direkcija trke je na stazi “Sepang” ustanovila da su i Markes i Rosi preterali, kao i da nisu bili iskreni u svom izjašnjavanju. Markes je rekao da nije hteo da omete Rosijevu trku, što se pokazalo kao netačno, a ‘Doktor’ da nije želeo da njegov rival izleti, međutim, sama izjava da je želeo da ga natera da ode široko potire tu tvrdnju.

Markes je prošao bez kazne u tom incidentu, jer nije uradio ništa što se kosi sa pravilima, a Rosi je dobio tri kaznena poena, koja u kombinaciji sa jednim koji je dobio u Muđelu povlače kaznu starta sa začelja. Upravo zbog toga u Rosijevom kampu razmišljaju o žalbi, prenosi “Gazeta delo Sport”, a ‘Doktor’ ima rok od pet dana da je zvanično podnese.

Jamaha je za sada negirala mogućnost žalbe pred Sudom u Lozani, međutim, Rosi se konsultovao sa advokatom u Pezaru i razmatrio je da mu je žalba najbolja opcija. Žalba bi, ipak, mogla da bude mač sa dve oštrice, jer bi Sud mogao da preinači odluku i ‘Doktoru’ samo da jedan kazneni poen, ali isto tako i da mu poveća kaznu.

Rasplet bi trebalo da bude poznat vrlo brzo, pošto trkački vikend u Valensiji počinje narednog petka. Pred odlučujuću trku sezone u kraljevskoj klasi Rosi ima sedam bodova više od timskog kolege Horhea Lorenca, dok Markes već odavno nema šanse za odbranu titule.

Komentari / 0

Ostavite komentar