Албанци вјерују да ће се помирити са Србима

Више од 90 одсто Албанаца никада није посетило Србију, док само 13 одсто њих сматра да су односи међу ова два народа добри, показује најновије истраживање.

Регион 29.10.2015 | 13:40
Албанци вјерују да ће се помирити са Србима

Око 45 одсто Албанаца мисли да су односи Србије и Албаније “нормални”, а 54 одсто њих верује да ће везе између народа бити боље јер су српско-албански односи важни. Ипак, само 13,4 одсто сматра да су односи између ових народа тренутно добри, а 29,5 одсто процењује да су односи у овом тренутку лоши, показали си резултати анкете коју је спровео Албански институт за међународне студије АИИС.

Истраживање показује да Албанци верују да владе имају боље односе, него грађани, па чак 54,7 одсто испитаника сматра да су међудржавни односи нормални, а само 18,8 мисли да су лоши.

Са друге стране, 42,5 одсто људи верује да су односи међу грађанима нормални, 27 да су лоши, а само 13,8 одсто њих сматра да су односи међу Србима и Албанцима добри.

"Нећемо наћи мир са Србима све док они мисле да је Косово Србија"

Алдо Бега, 16-годишњи ученик из Албаније каже да су, док се владе труде да изграде боље односе, људи са обе стране још далеко једни од других.

- Ми као људи нећемо наћи мир са Србима све док они сматрају да је Косово део Србије - рекао је Бега.

Истраживање је показало и да 92 одсто Албанаца никада није посетило Србију и да 79 одсто њих никада није читало књиге српских аутора. Многи Албанци, чак 47 одсто, верују да је историјско непријатељство између две нације највећа препрека између наших држава.

Јонуз Бузо, пензионисани предавач, рекао је БИРН-у да је поновна изградња добрих односа са Србијом тешка баш збпог тога што је непријатељство дубоко укорењено.

- Наша два народа имају компликоване односе већ годинама, па ствари не могу тако брзо да се промене - рекао је.

Његов пријатељ Мехмет Бекја види Косово као највећу препреку добрим односима две државе. Слична анкета биће спроведена и у Србији у новембру, како би истраживачи видели како Србија види односе са Албанијом.

Извор: Блиц

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Серафим

29.10.2015 12:50

Албанци верују у помирење зато сто СРБИ стално попустају па оцекују тај потпис СРБА да Косово буде независно зато и верују сто ознају СРБЕ као попустљив народ а Албанци су тврд орах знамо ста Његос о том ораху реце зубе сломи ал га не поломи сиптарска БЕСА је јаца од свих закона и потписа, за њу сиптар убија и своју породицу а камоли да не убија дусмане - СРБЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бн

29.10.2015 13:05

Ј.... Те беса!

ОДГОВОРИТЕ