БиХ: Крај портала који хушкају на тероризам

Сачињавање црне листе веб-страница које подстрекавају на мржњу, говор мржње, радикализам, насилничко понашање и, наравно - тероризам планирано је Стратегијом БиХ за превенцију и борбу против тероризма 2015 - 2020. године.

Босна и Херцеговина 26.10.2015 | 10:40
БиХ: Крај портала који хушкају на тероризам

Ријеч је о стратегији коју је усвојио Савјет министара БиХ и чије је спровођење почело, а иако ће њена реализација трајати током ове и још пет наредних година, обрачун с радикалним порталима неће се одужити јер је предвиђено да буде окончан за двије године.

"У сарадњи с Регулаторном агенцијом за комуникације треба развити посебне процедуре евентуалне успоставе интерних или других контролора за надзор над садржајем критичних и подстрекавајућих веб-страница на тероризам и радикализам, као и прописати санкције за провајдере који не поштују упутства ових контрола, те пооштрити критерије за добијање лиценце за провајдере", стоји у стратегији.

Вјекослав Вуковић, помоћник министра безбједности БиХ, рекао је "Независним" да су, како би овај циљ био испуњен, у преговорима с Регулаторном агенцијом за комуникације.

"Преговарамо у вези с одређеним правилницима с циљем да се то примијени, што неће бити проблем, јер, ако укуцате на интернету 'Пут хилафета', видјећете заправо чисто подстицање на одређене активности у БиХ", прецизирао је Вуковић.

Са друге стране, из РАК-а наводе да не располажу називима веб-страница које би се могле наћи на одређеним листама, нити ће, како наводе, бити укључени у одређивање штетности садржаја веб-страница. Ипак, из њиховог одговора може се закључити да су спремни за сарадњу.

"Када се донесу одређене одлуке или прописи од стране надлежних институција, којима ће се обавезати даваоци јавних телекомуникацијских услуга да имплементирају тачан механизам примјене мјере блокирања приступа штетним веб-садржајима, РАК ће својим прописима обавезати даваоце услуга на примјену таквих мјера", наглашава Амела Одобашић, руководилац Одјељења за односе с јавношћу у РАК-у.

А, не чуди то што је Вуковић споменуо портал "Пут хилафета", јер прегледом те веб-странице уочили смо да су неке од централних тема којим се баве Исламска држава, Ал Каида, муџахедини, џихад...

Међу одабраним страницама које "Пут хилафета" нуди својим посјетиоцима да их посјете налази се и портал "Вијести уммета", гдје се такође промовишу активности терориста, а који је гњев јавности највише пробудио када је објавио да је погубљење хрватског држављанина Томислава Салопека "завршетак сваког оног ко се поиграва са Исламском државом".

Иначе, Драган Мектић, министар безбједности БиХ, посјетио је САД, а циљ је разматрање најновијих изазова у борби против радикалног екстремизма и тероризма, и мјера које се предузимају.

Из тог министарства напомињу да је изазов већине држава рано детектовање будућих терористичких активности, укључујући и оне које за циљ имају промовисање тероризма, било од стране појединаца или насилних екстремистичких група.

"Зато је БиХ предвидјела низ ефикасних мјера планираних кроз недавно усвојену Стратегију БиХ за превенцију и борбу против тероризма", наводе из Министарства безбједности БиХ.

НН

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Брле

26.10.2015 19:50

Која будала оформи овај РАК. Људи падосе од посла, а ниста не раде. Колико само има оваквих институција у БиХ, ни Њемацка их не би могла изфинансирати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

26.10.2015 22:34

Забраном сајтовс се ништа не постиже јер свако треба да има право и могућност да каже оно што мисли. Умјесто забране под чији закон могу да падну сви сајтови који се не слаже са режимом треба основати сајт на коме ће бити аргументима побијена и доказана нечија заблуда!

ОДГОВОРИТЕ