Блер се извинио за грешке у Ираку

Бивши британски премијер Тони Блер извинио се због грешака које је коалиција са САД-ом направила током рата у Ираку 2003. године и признао делимичну одговорност за успон Исламске државе.

Свијет 25.10.2015 | 19:20
Блер се извинио за грешке у Ираку

Бивши британски премијер Тони Блер извинио се због грешака које је коалиција са САД-ом направила током рата у Ираку 2003. године и признао делимичну одговорност за "успон терористичке организације Исламска држава (ИС)", али и нагласио да не жали због свргавања са власти Садама Хусеина.

"Има елемената истине у тврдњама да је рат у Ираку изазвао појаву ИС..., они међу нама, који су уклонили Садама (Хусеина), сносе део одговорности за ситуацију у Ираку данас", навео је Блер и додао, а пренео је британски ББЦ.

У интервјуу америчком каналу вести ЦНН, Блер се извинио због "неких грешака у планирању", као и "грешака у њиховом разумевању онога што ће се догодити када се уклонили диктаторски режим", али и нагласио да "тешко може да се извини за уклањање Садама Хусеина, јер би Ирак у супротном постао оно што је Сирија данас".

На питање да ли је рат био главни узрок успона ИС, Блер је одговорио да "мислим да постоје елементи истине у томе".

"Данашњи Ирак је и даље под јаким притиском секташких тензија и бори се са претњом ИС, сунитских екстремистичких група које су наметнуле своју бруталну владавину у значајним деловима на северу и западу земље", рекао је Блер за ЦНН.

Блер је признао делимицну одговорност за успон ИС.

"Наравно, не можете да кажете да они од нас који су уклонили Садама 2003. године не сносе било какву одговорност за стање у 2015., али важно је да схватимо да Арапско пролеће које је почело 2011. године, такође има свој утицај на Ирак данас и да је ИС заправо дошао до изражаја из њихове базе у Сирији, а не у Ираку", наводи Блер у интервју америчкој телевизији.

Извор: Новости

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Соколац

25.10.2015 18:38

Ја који монструм Боже сачувај . Све је ово зрело за 3 свјетски . То је једини спас за планету . Нема више нормалних ни политичара ни народа .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исламиста

25.10.2015 18:56

Побили народ и извињавају се,е па неце моци,сад ми ударамо на вас камиказама са пар килограма,надузне и младе це мо да вам комадамо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маркетинг

25.10.2015 21:28

Ово као у филму Балкански шпијун, "признај па ће ти брат Ђуро опростити што те туко".

ОДГОВОРИТЕ
Name

лауфер

25.10.2015 23:01

Тати се извињавај коњино једна клемпава !

ОДГОВОРИТЕ
Name

зито

26.10.2015 10:01

Тони , једи го..а !

ОДГОВОРИТЕ