Bler se izvinio za greške u Iraku

Bivši britanski premijer Toni Bler izvinio se zbog grešaka koje je koalicija sa SAD-om napravila tokom rata u Iraku 2003. godine i priznao delimičnu odgovornost za uspon Islamske države.

Svijet 25.10.2015 | 19:20
Bler se izvinio za greške u Iraku

Bivši britanski premijer Toni Bler izvinio se zbog grešaka koje je koalicija sa SAD-om napravila tokom rata u Iraku 2003. godine i priznao delimičnu odgovornost za "uspon terorističke organizacije Islamska država (IS)", ali i naglasio da ne žali zbog svrgavanja sa vlasti Sadama Huseina.

"Ima elemenata istine u tvrdnjama da je rat u Iraku izazvao pojavu IS..., oni među nama, koji su uklonili Sadama (Huseina), snose deo odgovornosti za situaciju u Iraku danas", naveo je Bler i dodao, a preneo je britanski BBC.

U intervjuu američkom kanalu vesti CNN, Bler se izvinio zbog "nekih grešaka u planiranju", kao i "grešaka u njihovom razumevanju onoga što će se dogoditi kada se uklonili diktatorski režim", ali i naglasio da "teško može da se izvini za uklanjanje Sadama Huseina, jer bi Irak u suprotnom postao ono što je Sirija danas".

Na pitanje da li je rat bio glavni uzrok uspona IS, Bler je odgovorio da "mislim da postoje elementi istine u tome".

"Današnji Irak je i dalje pod jakim pritiskom sektaških tenzija i bori se sa pretnjom IS, sunitskih ekstremističkih grupa koje su nametnule svoju brutalnu vladavinu u značajnim delovima na severu i zapadu zemlje", rekao je Bler za CNN.

Bler je priznao delimicnu odgovornost za uspon IS.

"Naravno, ne možete da kažete da oni od nas koji su uklonili Sadama 2003. godine ne snose bilo kakvu odgovornost za stanje u 2015., ali važno je da shvatimo da Arapsko proleće koje je počelo 2011. godine, takođe ima svoj uticaj na Irak danas i da je IS zapravo došao do izražaja iz njihove baze u Siriji, a ne u Iraku", navodi Bler u intervju američkoj televiziji.

Izvor: Novosti

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Sokolac

25.10.2015 18:38

Ja koji monstrum Bože sačuvaj . Sve je ovo zrelo za 3 svjetski . To je jedini spas za planetu . Nema više normalnih ni političara ni naroda .

ODGOVORITE
Name

Islamista

25.10.2015 18:56

Pobili narod i izvinjavaju se,e pa nece moci,sad mi udaramo na vas kamikazama sa par kilograma,naduzne i mlade ce mo da vam komadamo

ODGOVORITE
Name

Маркетинг

25.10.2015 21:28

Ово као у филму Балкански шпијун, "признај па ће ти брат Ђуро опростити што те туко".

ODGOVORITE
Name

laufer

25.10.2015 23:01

Tati se izvinjavaj konjino jedna klempava !

ODGOVORITE
Name

zito

26.10.2015 10:01

Toni , jedi go..a !

ODGOVORITE