Јункер данас износи план рјешења кризе

У Бриселу ће данас бити одржан састанак групе лидера ЕУ, Србије и Македоније са предсједником Европске комисије Жан-Клодом Јункером о мигрантској кризи.

Свијет 25.10.2015 | 10:20
Јункер данас износи план рјешења кризе

Састанку о мигрантској кризи ће, како се наводи у саопштењу Европске комисије, присуствовати шефови држава и влада Србије, Хрватске, Словеније, Македоније, Румуније, Бугарске, Аустрије, Њемачке и Мађарске.

Јункер би на састанку требало да изнесе план од 16 тачака за смањење прилива избјеглица у европски блок, објавио је јуче њемачки дневник "Франкфуртер алгемајне цајтунг".

Према писању листа, план ће обавезивати шефове држава чланица ЕУ на бољу сарадњу у избјегличкој кризи.

Лист наводи да је кључни захтјев у Јункеровом плану да европске државе престану са слањем више хиљада миграната у сусједне земље унутар блока без претходне сагласности.

Према плану, свака од чланица ЕУ треба да изабере једног представника у контакт групи, и то најкасније дан након одржавања самита.

Јункер је изразио очекивање да ће контакт група на ефикасан начин размјењивати информације о регистрованим мигрантима унутар блока.

"Сусједи треба да раде заједно, а не једни против других", рекао је Јункер.

Састанку у Бриселу претходио је сусрет премијера Бугарске Бојко Борисов, Србије Александар Вучић и Румуније Виктор Понта у Софији гдје је речено да су три земље спремне су да затворе своје границе, уколико то учине Њемачка и Аустрија ради заустављања прилива избјеглица.

Премијер Србије Александар Вучић истакао је јуче да Србија, Бугарска и Румунија треба да дјелују заједно да искажу солидарност са Европом и да од ЕУ затраже солидарност.

Хрватски премијер Зоран Милановић изјавио је да на састанку у Бриселу са челницима земаља кроз које пролази талас избјеглица неће преузимати никакве обавезе за Хрватску. Милановић очекује да проблем буде ријешен тамо гдје је и настао у Грчкој и Турској, јер је то, како каже, једини начин.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Брле

25.10.2015 20:54

Е Јункерс има план ресења, ма сај пусти глупости.

ОДГОВОРИТЕ