Лидери ЕУ у недељу о мигрантској кризи

ЕУ позива земље на балканској рути миграната да се обавежу на много бољу међусобну координацију и предлаже листу оперативних мера које би требало одмах да ступе на снагу, наводи се у нацрту заједничке декларације сутрашњег самита у Бриселу, у коју је увид имао РТС.

Регион 24.10.2015 | 20:48
Лидери ЕУ у недељу о мигрантској кризи

Мере се односе на бржу размену информација и заједничко управљање током мигранта, јачање капацитета за привремени смештај избеглица и бољу контролу граница.

Премијер Александар Вучић потврдио је учешће на самиту у Бриселу о мерама за решавање кризе мигранта на рути преко Западног Балкана на којем ће се, на позив председника Европске комисије Жан-Клод Јункера, наћи и лидери Немачке, Аустрије, Словеније, Хрватске, Мађарске, Румуније, Бугарске, Македоније и Грчке.

У нацрту заједничког документа од лидера се тражи да именују контакт особе за дневну размену информација, како би се осигурао постепен и контролисан проток избеглица. Земље које се налазе на балканској рути миграната треба да раде заједно на решавању проблема, а не једне против других, каже се у тексту декларације. Лидери се уједно обавезују да ће се уздржати од трансфера избеглица или миграната до границе других земаља, без договора са властима те земље.

Наглашава се да избеглице морају бити третиране на хуман начин, али и да мигранти који немају право на заштиту морају брзо бити враћени у земље порекла.

Земље на рути треба да поправе своје капацитете за привремени прихват избеглица, у чему могу да рачунају на помоћ Европског механизма цивилне заштите, као и на финансијску подршку међународних финансијских институција, наводи се у нацрту.

Четири стотине европских пограничних чувара биће упућено као помоћ Словенији током следеће недеље, а европска агенција Фронтекс пружиће додатну помоћ Хрватској у контроли границе и за регистрацију мигранта, стоји у нацрту декларације.

Извор: РТС

Коментари / 0

Оставите коментар