Lideri EU u nedelju o migrantskoj krizi

EU poziva zemlje na balkanskoj ruti migranata da se obavežu na mnogo bolju međusobnu koordinaciju i predlaže listu operativnih mera koje bi trebalo odmah da stupe na snagu, navodi se u nacrtu zajedničke deklaracije sutrašnjeg samita u Briselu, u koju je uvid imao RTS.

Region 24.10.2015 | 20:48
Lideri EU u nedelju o migrantskoj krizi

Mere se odnose na bržu razmenu informacija i zajedničko upravljanje tokom migranta, jačanje kapaciteta za privremeni smeštaj izbeglica i bolju kontrolu granica.

Premijer Aleksandar Vučić potvrdio je učešće na samitu u Briselu o merama za rešavanje krize migranta na ruti preko Zapadnog Balkana na kojem će se, na poziv predsednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera, naći i lideri Nemačke, Austrije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Makedonije i Grčke.

U nacrtu zajedničkog dokumenta od lidera se traži da imenuju kontakt osobe za dnevnu razmenu informacija, kako bi se osigurao postepen i kontrolisan protok izbeglica. Zemlje koje se nalaze na balkanskoj ruti migranata treba da rade zajedno na rešavanju problema, a ne jedne protiv drugih, kaže se u tekstu deklaracije. Lideri se ujedno obavezuju da će se uzdržati od transfera izbeglica ili migranata do granice drugih zemalja, bez dogovora sa vlastima te zemlje.

Naglašava se da izbeglice moraju biti tretirane na human način, ali i da migranti koji nemaju pravo na zaštitu moraju brzo biti vraćeni u zemlje porekla.

Zemlje na ruti treba da poprave svoje kapacitete za privremeni prihvat izbeglica, u čemu mogu da računaju na pomoć Evropskog mehanizma civilne zaštite, kao i na finansijsku podršku međunarodnih finansijskih institucija, navodi se u nacrtu.

Četiri stotine evropskih pograničnih čuvara biće upućeno kao pomoć Sloveniji tokom sledeće nedelje, a evropska agencija Fronteks pružiće dodatnu pomoć Hrvatskoj u kontroli granice i za registraciju migranta, stoji u nacrtu deklaracije.

Izvor: RTS

Komentari / 0

Ostavite komentar