Реакције: Рушитељи цркава добили рунду

Извршни савет Унеска препоручио је Генералној конференцији ове организације, која заседа у новембру, да "Косово" прими у своје чланство. Ово је јуче, после два сата дискусије затворене за јавност, одлучено у Паризу са 27 гласова "за", 14 "против" и исто толико уздржаних. Захтевана већина је, због уздржаних земаља, према правилима Унеска, износила 21 глас.

Регион 21.10.2015 | 22:20
Реакције: Рушитељи цркава добили рунду

Овакав исход изјашњавања српски државни врх је мање-више и очекивао, али се, зато, веће наде полажу у одлучивање на Генералној конференцији, између 7. и 10. новембра.

На почетку јучерашње седнице представници Русије и Кубе, уз подршку Индонезије, затражили су њено одлагање, али је председник ИС Египћанин Мохамед Самех Амр то одбио, наводећи да је иницијатива закаснела.

Потом се отишло на паузу, а после краћег прекида прешло се на гласање. Захтев за пријем "Косова" на седници образлагала је Немачка, док је представник Албаније тражио да нема дебате, за шта је био и Британац.

- Ово је врло позитиван резултат гласања у постојећим околностима. Јер, апсолутна већина чланова није гласала "за" - изјавио је за "Новости" одмах после гласања амбасадор Србије при Унеску Дарко Танасковић, наводећи да је проблем систем гласања у ИС, где се уздржани гласови не броје.

Док се на заседању тражила само проста већина, даља процедура за власти у Приштини биће много компликованија јер ће на Генералној конференцији морати да их подрже две трећине гласалих од 195 чланица. Тамо је њих 111 признало "Косово".

- Резултат са гласања на ИС у том смислу даје доста наде да ће овај покушај бити осујећен - сматра Танасковић.

- Пре јучерашњег гласања наступио је процедурални "хаос" зато што је протумачено да је амбасадор Русије касно затражио одлагање ове тачке дневног реда. Дошло је до дугих констултација, после чега је закључено да ипак мора да се гласа о овом предлогу.

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је после гласања да Србија треба да настави своју борбу, јер постоје велике шансе да на Генералној конференцији буде одбијена препорука да "Косово" уђе у ту организацију:

- Ништа још није готово. Не треба да реагујемо ирационално, већ треба да наставимо борбу. Исто као што је на противправни начин ова тачка и дошла на дневни ред, ИС је без икакве дебате и усвојио препоруку да "Косово" буде примљено у ту организацију. Гласање је показало да постоје огромне поделе у међународној заједници, као и у Унеску.

Дачић је рекао и да не треба губити енергију на жалопојке, а да су Србију подржале највеће земље у свету: Кина, Русија, Бразил, Мексико и Индија.

Како су у ИС Унеска 32 земље које признају независност "Косова", то значи да пет земаља које их признају нису јуче дале свој глас "за" косовско чланство, а то су Јапан, Кореја, Малави, Египат и Папуа Нова Гвинеја, који су били уздржани. Иначе, премијер Александар Вучић прексиноћ је разговарао са премијером Папуе Нове Гвиније, а ова земља је чак и повукла спонзорство за захтев "Косова".

Председник Томислав Николић рекао је уочи гласања да "не очекује одлуку добру по Србију", али је поручио да ће држава наставити да се бори против пријема "Косова" и да чека Генералну конференцију:

- На њој ће Србија пробати да убеди цео свет да одложи доношење такве одлуке до 2017. Желимо да то пребацимо на разговоре у Бриселу, да нас Албанци више не варају, тако што ће ићи у сваку организацију у којој могу прегласавањем да постану чланови, а избегавају да се о томе договоримо.

У одлуци ИО стоји да се "доноси препорука да Генерална конференција прими Косово у чланство", имајући у виду да "Косово прихвата устав те организације и да је спремно да испуњава обавезе које проистичу из чланства и учествује у трошковима".

Дачић је најавио да ћемо од држава који су подржале чланство "Косова" у Унеску тражити образложење и оценио да то не иде у прилог нашим пријатељским односима са њима:

- Реч је о српском идентитету на Косову и зато очекујемо да схвате да је то питање за Србију веома важно. Наравно да смо разочарани њиховим ставом, али нисмо изненађени.

Београд

Студенти Београдског универзитета организовали су јуче протест против пријема "Косова" у Унеско. Око хиљаду академаца окупило се код Храма Светог Саве симболично у 12.44, да би шетњу наставили до Цркве Светог Марка, певајући српску химну и родољубиве песме о јужној покрајини.

- Космет је наш ДНК, а српске породице и наше светиње су два бастиона српства и за њих данас шетамо - рекао је Игор Голубовић са Правног факултета. - Шта год неко говорио, потписао и наредио, ми знамо да су Грачаница, Девич, Дечани задужбине наших Немањића, а не измишљене династије Немани. Туђе нам не треба, само бранимо своје.

Центром града одзвањале су песме "Са Косова зора свиће", "Црвен цвете", "Боже правде", као и пароле "Косово је срце Србије" и "Догодине у Книну и Призрену". Истицани су и транспаренти против НАТО-а.

Косовска Митровица

 

Око две хиљаде студената Приштинског универзитета са привременим седиштем у Косовској Митровици, исказало је јуче мирним протестом, који је почео у 12 сати и 44 минута, на Тргу Браће Милића, своје неслагање са захтевом да "Косово" постане члан Унеска. Они су апеловали "на сав праведан, истинољубив и слободољубив свет да нас подржи у борби за очување колевке наше државности, духовности, културе и идентитета".

- Они који су нас бомбардовали, отели нам Косово, траже да променимо нашу свест, да Србији и српском народу отму право на историју, културу и идентитет. Имају намеру да Србији и српском народу Бањска, Пећка патријаршија, Дечани постану иностранство - рекао је на скупу Милан Савић, представник Приштинског универзитета у СКОНУС-у и запитао "шта смо ми без спаљене Богородице Љевишке, без светог Косова, без свете Метохије".

Грачаница

Сликама порушених и спаљених православних манастира на Космету, постављеним у облику поруке "Не Косово у Унеску" јуче је у овој светињи, задужбини краља Милутина, одржан перформанс против пријема Косова у чланство међународне организације УН за заштиту културне баштине.

Представници локалних институција и окупљени верници запалили су свеће покрај овог натписа у знак револта због захтева Косова да постане члан ове организације.

Каква год одлука да буде, битно је да сви знају да наше културно и духовно благо нама из гена нико не може да отме - поручио је у манастирском дворишту Владета Костић, председник општине Грачаница.

Малинка Митровић, представник Канцеларије за КиМ, рекла је да ће државни врх Србије учинити све да спречи члансто "Косова" у Унеску.

Нови Сад

На Тргу слободе, у центру Новог Сада, јуче је у организацији удружења "Млада српска снага", организован протест против пријема Приштине у Унеско. Неколико десетина младих, код споменика Светозару Милетићу, развило је транспарент на коме је писало "Ко је крив", уз списак српских манастира и цркава које су уништене или оштећене на КиМ. Потпредседник Удружења "Млада српска снага" Стефан Пекић рекао је да млади на овај начин изражавају незадовољство тиме што се уопште гласа о чланству Косова у тој међународној институцији.

Реаговања:

МАТИЈА БЕЋКОВИЋ, академик: Крстоломца за амбасадора

Мора бити да су косовски Албанци уз захтев за пријем у Унеско приложили као аргумент и филм о паљењу српских манастира и цркава из 2003. године.

И да ће онај љубитељ сакралне уметности кога је видео читав свет, како је жртвујући чак и живот успео да се попне на куполу цркве и да сломи православни крст, бити њихов амбасадор при Унеску или бар директор Завода за заштиту споменика културе "Косова".

МАРКО ЂУРИЋ, директор Канцеларије за Косово и Метохију: "Велики" прегазили право

Одлука да се предлог за пријем "Косова" у Унеско упути Генералној конференцији је одлука великих и моћних држава, којом је погажено и међународно право и правда. У наредним данима наставља се дипломатска борба, јер битка за спречавање чланства "Косова" у Унеску, колико год била тешка, још није готова. Било каквим гласањем и подизањем руку не могу се и неће прекрајати историја, нити мењати идентитет и историјско сећање нашег народа.

НЕБОЈША СТЕФАНОВИЋ, министар унутрашњих послова: Права битка предстоји

Србија ће наставити борбу да спречи пријем Косова и Метохије у Унеско, иако је Извршни савет препоручио Генералној конференцији пријем у чланство те организације. Ми се са тим не миримо. Ниједан државни орган то неће признати. Они који су силнији и моћнији од Србије урадили су нешто што није ни правда, ни право. Сматрамо да није ни на који начин правично да они који су уништавали српску баштину сада постану њени "заштитници". Србија мора да настави даље и да покаже да има пријатеље у свету на које може да рачуна да ће се борити за нас.

САВА ЈАЊИЋ, игуман Манастира Дечани: Показала се подељеност

Гласање у Унеску је показало озбиљну подељеност. Види се да ситуација није нимало једноставна и да је Унеско постао жртва политизације. Мислим да добар део земаља види да пријем Косова под садашњим условима и уз одбијање дијалога представља политички притисак. Наша Црква наставља с редовним животом, уз појачано обезбеђење Кфора и полиције.

Црква остаје отворено против "Косова" у Унеску и свој став ће јавно заступати и у периоду пред Генералну скупштину. Без обзира на исход и те седнице, наши односи са косовским институцијама остаће суспендовани док Приштина не покаже спремност за разговор о дугорочној заштити српске баштине на Косову и Метохији у оквиру бриселског дијалога.

САНДРА РАШКОВИЋ ИВИЋ, предсједник ДСС-а: Време за референдум

Ово је страшна неправда према српском народу и слом српске државне политике. Српској јавности треба отворено рећи да су најактивније у лобирању у корист тзв. Косова биле оне земље које председник Владе, изврћући реалност, упорно назива пријатељима Србије: Немачка, Велика Британија, САД, УАЕ...

- Србија више не сме да изгуби ниједан дан спроводећи погрешну политику. Последњи је тренутак да Влада саопшти да ће гласање за пријем тзв. "Косова" у Унеско сматрати непријатељским чином. ДСС сматра да би таква одлука представљала заокрет и увод у расписивање референдума о прекиду евроунијских интеграција.

МИРЈАНА АНДРИЋ, Завод за заштиту споменика: Ништа није изгубљено

Одлука Извршног савета Унеска да подржи предлог за пријем "Косова" није повољна за нас, али још ништа није изгубљено. Одлука није повољна по нас, али ми ћемо искористити до саме Генералне конференције сваки дан, минут. Ништа није изгубљено. Без обзира на одлуку, стручњаци Републичког завода за заштиту споменика културе и даље ће бити присутни на КиМ и радиће на споменицима културе под заштитом Унеска.

Извор: Вечерње НОВОСТИ

 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

јадо

21.10.2015 21:00

Није се догодило ниста неоцекивано ал кад ти неко твој забоде ноз у ледја и то му није први пут, е то заболи. Сво оно цојство и јунаство пада у воду због неких тамо Милиних издајника сто су зарад неких пар милиона евра, а има их вец стецених колико хоце, гласали ЗА унеско, за сиптаре, да цувају цркве и манастире старије од Америке и њихове демократије. Цркве албанске, тако це се њихова историја написати за 10 година. Све у свему направили су терен за нови рат на Космету. Мала криза у свјету и ето нама новог рата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лука

21.10.2015 21:15

А да 'проблем' попсматрас и коментарисес не кроз лову него гледајуци непостојецу љубав измедју Српске, Црногорке и Македонске цркве и вјерника који иду у те три цркве????

Name

Михаило Микић

22.10.2015 03:12

Лука, на подручју бивше Југославије постоји само једна канонска Црква, а то је СРБска Православна Светосавска Црква. Македонску "цркву" створио је бивши комунистички режим, а црногорску "цркву" су основале присталице црногорске усташе Секуле Дрљевића! Ако ви желите Лука да живите у љубави са убицама своје браће и сестара нико вам не брани. Пуно среће и спремиште свој врат за усташку каму која вас чека!

Name

правосл

21.10.2015 21:09

Ја гласање Црне Горе и Македоније гледам кроз однос насе СПЦ прма ЦПЦ и МПЦ. А сви знамо да ту - у том односу уопсте нема љубави

ОДГОВОРИТЕ
Name

радник и борац врс

21.10.2015 21:29

немам ријеци оцекивано дрзавни врх ниста није уцинио да овим из малих земаља објасни ста ово знаци само једно преостаје бити спреман када поцне и то ускоро знасе ста треба радити у том моменту спремтесе спремтесе спремтесе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеро

21.10.2015 22:06

Па нек Николиц и Вуциц замоле Путина да стави вето. Руси имају право на то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

напреДНО

21.10.2015 23:29

Јос једна побједа Вуцица, и његове политике. Бољи дани су за Србију вец досли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаврило Принцип

22.10.2015 03:49

Кад тад ће неко морати да плати за све што се издешавало а тај дан ће доћи....

ОДГОВОРИТЕ