Reakcije: Rušitelji crkava dobili rundu

Izvršni savet Uneska preporučio je Generalnoj konferenciji ove organizacije, koja zaseda u novembru, da "Kosovo" primi u svoje članstvo. Ovo je juče, posle dva sata diskusije zatvorene za javnost, odlučeno u Parizu sa 27 glasova "za", 14 "protiv" i isto toliko uzdržanih. Zahtevana većina je, zbog uzdržanih zemalja, prema pravilima Uneska, iznosila 21 glas.

Region 21.10.2015 | 22:20
Reakcije: Rušitelji crkava dobili rundu

Ovakav ishod izjašnjavanja srpski državni vrh je manje-više i očekivao, ali se, zato, veće nade polažu u odlučivanje na Generalnoj konferenciji, između 7. i 10. novembra.

Na početku jučerašnje sednice predstavnici Rusije i Kube, uz podršku Indonezije, zatražili su njeno odlaganje, ali je predsednik IS Egipćanin Mohamed Sameh Amr to odbio, navodeći da je inicijativa zakasnela.

Potom se otišlo na pauzu, a posle kraćeg prekida prešlo se na glasanje. Zahtev za prijem "Kosova" na sednici obrazlagala je Nemačka, dok je predstavnik Albanije tražio da nema debate, za šta je bio i Britanac.

- Ovo je vrlo pozitivan rezultat glasanja u postojećim okolnostima. Jer, apsolutna većina članova nije glasala "za" - izjavio je za "Novosti" odmah posle glasanja ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković, navodeći da je problem sistem glasanja u IS, gde se uzdržani glasovi ne broje.

Dok se na zasedanju tražila samo prosta većina, dalja procedura za vlasti u Prištini biće mnogo komplikovanija jer će na Generalnoj konferenciji morati da ih podrže dve trećine glasalih od 195 članica. Tamo je njih 111 priznalo "Kosovo".

- Rezultat sa glasanja na IS u tom smislu daje dosta nade da će ovaj pokušaj biti osujećen - smatra Tanasković.

- Pre jučerašnjeg glasanja nastupio je proceduralni "haos" zato što je protumačeno da je ambasador Rusije kasno zatražio odlaganje ove tačke dnevnog reda. Došlo je do dugih konstultacija, posle čega je zaključeno da ipak mora da se glasa o ovom predlogu.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je posle glasanja da Srbija treba da nastavi svoju borbu, jer postoje velike šanse da na Generalnoj konferenciji bude odbijena preporuka da "Kosovo" uđe u tu organizaciju:

- Ništa još nije gotovo. Ne treba da reagujemo iracionalno, već treba da nastavimo borbu. Isto kao što je na protivpravni način ova tačka i došla na dnevni red, IS je bez ikakve debate i usvojio preporuku da "Kosovo" bude primljeno u tu organizaciju. Glasanje je pokazalo da postoje ogromne podele u međunarodnoj zajednici, kao i u Unesku.

Dačić je rekao i da ne treba gubiti energiju na žalopojke, a da su Srbiju podržale najveće zemlje u svetu: Kina, Rusija, Brazil, Meksiko i Indija.

Kako su u IS Uneska 32 zemlje koje priznaju nezavisnost "Kosova", to znači da pet zemalja koje ih priznaju nisu juče dale svoj glas "za" kosovsko članstvo, a to su Japan, Koreja, Malavi, Egipat i Papua Nova Gvineja, koji su bili uzdržani. Inače, premijer Aleksandar Vučić preksinoć je razgovarao sa premijerom Papue Nove Gvinije, a ova zemlja je čak i povukla sponzorstvo za zahtev "Kosova".

Predsednik Tomislav Nikolić rekao je uoči glasanja da "ne očekuje odluku dobru po Srbiju", ali je poručio da će država nastaviti da se bori protiv prijema "Kosova" i da čeka Generalnu konferenciju:

- Na njoj će Srbija probati da ubedi ceo svet da odloži donošenje takve odluke do 2017. Želimo da to prebacimo na razgovore u Briselu, da nas Albanci više ne varaju, tako što će ići u svaku organizaciju u kojoj mogu preglasavanjem da postanu članovi, a izbegavaju da se o tome dogovorimo.

U odluci IO stoji da se "donosi preporuka da Generalna konferencija primi Kosovo u članstvo", imajući u vidu da "Kosovo prihvata ustav te organizacije i da je spremno da ispunjava obaveze koje proističu iz članstva i učestvuje u troškovima".

Dačić je najavio da ćemo od država koji su podržale članstvo "Kosova" u Unesku tražiti obrazloženje i ocenio da to ne ide u prilog našim prijateljskim odnosima sa njima:

- Reč je o srpskom identitetu na Kosovu i zato očekujemo da shvate da je to pitanje za Srbiju veoma važno. Naravno da smo razočarani njihovim stavom, ali nismo iznenađeni.

Beograd

Studenti Beogradskog univerziteta organizovali su juče protest protiv prijema "Kosova" u Unesko. Oko hiljadu akademaca okupilo se kod Hrama Svetog Save simbolično u 12.44, da bi šetnju nastavili do Crkve Svetog Marka, pevajući srpsku himnu i rodoljubive pesme o južnoj pokrajini.

- Kosmet je naš DNK, a srpske porodice i naše svetinje su dva bastiona srpstva i za njih danas šetamo - rekao je Igor Golubović sa Pravnog fakulteta. - Šta god neko govorio, potpisao i naredio, mi znamo da su Gračanica, Devič, Dečani zadužbine naših Nemanjića, a ne izmišljene dinastije Nemani. Tuđe nam ne treba, samo branimo svoje.

Centrom grada odzvanjale su pesme "Sa Kosova zora sviće", "Crven cvete", "Bože pravde", kao i parole "Kosovo je srce Srbije" i "Dogodine u Kninu i Prizrenu". Isticani su i transparenti protiv NATO-a.

Kosovska Mitrovica

 

Oko dve hiljade studenata Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, iskazalo je juče mirnim protestom, koji je počeo u 12 sati i 44 minuta, na Trgu Braće Milića, svoje neslaganje sa zahtevom da "Kosovo" postane član Uneska. Oni su apelovali "na sav pravedan, istinoljubiv i slobodoljubiv svet da nas podrži u borbi za očuvanje kolevke naše državnosti, duhovnosti, kulture i identiteta".

- Oni koji su nas bombardovali, oteli nam Kosovo, traže da promenimo našu svest, da Srbiji i srpskom narodu otmu pravo na istoriju, kulturu i identitet. Imaju nameru da Srbiji i srpskom narodu Banjska, Pećka patrijaršija, Dečani postanu inostranstvo - rekao je na skupu Milan Savić, predstavnik Prištinskog univerziteta u SKONUS-u i zapitao "šta smo mi bez spaljene Bogorodice Ljeviške, bez svetog Kosova, bez svete Metohije".

Gračanica

Slikama porušenih i spaljenih pravoslavnih manastira na Kosmetu, postavljenim u obliku poruke "Ne Kosovo u Unesku" juče je u ovoj svetinji, zadužbini kralja Milutina, održan performans protiv prijema Kosova u članstvo međunarodne organizacije UN za zaštitu kulturne baštine.

Predstavnici lokalnih institucija i okupljeni vernici zapalili su sveće pokraj ovog natpisa u znak revolta zbog zahteva Kosova da postane član ove organizacije.

Kakva god odluka da bude, bitno je da svi znaju da naše kulturno i duhovno blago nama iz gena niko ne može da otme - poručio je u manastirskom dvorištu Vladeta Kostić, predsednik opštine Gračanica.

Malinka Mitrović, predstavnik Kancelarije za KiM, rekla je da će državni vrh Srbije učiniti sve da spreči člansto "Kosova" u Unesku.

Novi Sad

Na Trgu slobode, u centru Novog Sada, juče je u organizaciji udruženja "Mlada srpska snaga", organizovan protest protiv prijema Prištine u Unesko. Nekoliko desetina mladih, kod spomenika Svetozaru Miletiću, razvilo je transparent na kome je pisalo "Ko je kriv", uz spisak srpskih manastira i crkava koje su uništene ili oštećene na KiM. Potpredsednik Udruženja "Mlada srpska snaga" Stefan Pekić rekao je da mladi na ovaj način izražavaju nezadovoljstvo time što se uopšte glasa o članstvu Kosova u toj međunarodnoj instituciji.

Reagovanja:

MATIJA BEĆKOVIĆ, akademik: Krstolomca za ambasadora

Mora biti da su kosovski Albanci uz zahtev za prijem u Unesko priložili kao argument i film o paljenju srpskih manastira i crkava iz 2003. godine.

I da će onaj ljubitelj sakralne umetnosti koga je video čitav svet, kako je žrtvujući čak i život uspeo da se popne na kupolu crkve i da slomi pravoslavni krst, biti njihov ambasador pri Unesku ili bar direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture "Kosova".

MARKO ĐURIĆ, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju: "Veliki" pregazili pravo

Odluka da se predlog za prijem "Kosova" u Unesko uputi Generalnoj konferenciji je odluka velikih i moćnih država, kojom je pogaženo i međunarodno pravo i pravda. U narednim danima nastavlja se diplomatska borba, jer bitka za sprečavanje članstva "Kosova" u Unesku, koliko god bila teška, još nije gotova. Bilo kakvim glasanjem i podizanjem ruku ne mogu se i neće prekrajati istorija, niti menjati identitet i istorijsko sećanje našeg naroda.

NEBOJŠA STEFANOVIĆ, ministar unutrašnjih poslova: Prava bitka predstoji

Srbija će nastaviti borbu da spreči prijem Kosova i Metohije u Unesko, iako je Izvršni savet preporučio Generalnoj konferenciji prijem u članstvo te organizacije. Mi se sa tim ne mirimo. Nijedan državni organ to neće priznati. Oni koji su silniji i moćniji od Srbije uradili su nešto što nije ni pravda, ni pravo. Smatramo da nije ni na koji način pravično da oni koji su uništavali srpsku baštinu sada postanu njeni "zaštitnici". Srbija mora da nastavi dalje i da pokaže da ima prijatelje u svetu na koje može da računa da će se boriti za nas.

SAVA JANjIĆ, iguman Manastira Dečani: Pokazala se podeljenost

Glasanje u Unesku je pokazalo ozbiljnu podeljenost. Vidi se da situacija nije nimalo jednostavna i da je Unesko postao žrtva politizacije. Mislim da dobar deo zemalja vidi da prijem Kosova pod sadašnjim uslovima i uz odbijanje dijaloga predstavlja politički pritisak. Naša Crkva nastavlja s redovnim životom, uz pojačano obezbeđenje Kfora i policije.

Crkva ostaje otvoreno protiv "Kosova" u Unesku i svoj stav će javno zastupati i u periodu pred Generalnu skupštinu. Bez obzira na ishod i te sednice, naši odnosi sa kosovskim institucijama ostaće suspendovani dok Priština ne pokaže spremnost za razgovor o dugoročnoj zaštiti srpske baštine na Kosovu i Metohiji u okviru briselskog dijaloga.

SANDRA RAŠKOVIĆ IVIĆ, predsjednik DSS-a: Vreme za referendum

Ovo je strašna nepravda prema srpskom narodu i slom srpske državne politike. Srpskoj javnosti treba otvoreno reći da su najaktivnije u lobiranju u korist tzv. Kosova bile one zemlje koje predsednik Vlade, izvrćući realnost, uporno naziva prijateljima Srbije: Nemačka, Velika Britanija, SAD, UAE...

- Srbija više ne sme da izgubi nijedan dan sprovodeći pogrešnu politiku. Poslednji je trenutak da Vlada saopšti da će glasanje za prijem tzv. "Kosova" u Unesko smatrati neprijateljskim činom. DSS smatra da bi takva odluka predstavljala zaokret i uvod u raspisivanje referenduma o prekidu evrounijskih integracija.

MIRJANA ANDRIĆ, Zavod za zaštitu spomenika: Ništa nije izgubljeno

Odluka Izvršnog saveta Uneska da podrži predlog za prijem "Kosova" nije povoljna za nas, ali još ništa nije izgubljeno. Odluka nije povoljna po nas, ali mi ćemo iskoristiti do same Generalne konferencije svaki dan, minut. Ništa nije izgubljeno. Bez obzira na odluku, stručnjaci Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture i dalje će biti prisutni na KiM i radiće na spomenicima kulture pod zaštitom Uneska.

Izvor: Večernje NOVOSTI

 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

jado

21.10.2015 21:00

Nije se dogodilo nista neocekivano al kad ti neko tvoj zabode noz u ledja i to mu nije prvi put, e to zaboli. Svo ono cojstvo i junastvo pada u vodu zbog nekih tamo Milinih izdajnika sto su zarad nekih par miliona evra, a ima ih vec stecenih koliko hoce, glasali ZA unesko, za siptare, da cuvaju crkve i manastire starije od Amerike i njihove demokratije. Crkve albanske, tako ce se njihova istorija napisati za 10 godina. Sve u svemu napravili su teren za novi rat na Kosmetu. Mala kriza u svjetu i eto nama novog rata.

ODGOVORITE
Name

luka

21.10.2015 21:15

A da 'problem' popsmatras i komentarises ne kroz lovu nego gledajuci nepostojecu ljubav izmedju Srpske, Crnogorke i Makedonske crkve i vjernika koji idu u te tri crkve????

Name

Михаило Микић

22.10.2015 03:12

Лука, на подручју бивше Југославије постоји само једна канонска Црква, а то је СРБска Православна Светосавска Црква. Македонску "цркву" створио је бивши комунистички режим, а црногорску "цркву" су основале присталице црногорске усташе Секуле Дрљевића! Ако ви желите Лука да живите у љубави са убицама своје браће и сестара нико вам не брани. Пуно среће и спремиште свој врат за усташку каму која вас чека!

Name

pravosl

21.10.2015 21:09

Ja glasanje Crne Gore i Makedonije gledam kroz odnos nase SPC prma CPC i MPC. A svi znamo da tu - u tom odnosu uopste nema ljubavi

ODGOVORITE
Name

radnik i borac vrs

21.10.2015 21:29

nemam rijeci ocekivano drzavni vrh nista nije ucinio da ovim iz malih zemalja objasni sta ovo znaci samo jedno preostaje biti spreman kada pocne i to uskoro znase sta treba raditi u tom momentu spremtese spremtese spremtese

ODGOVORITE
Name

Zero

21.10.2015 22:06

Pa nek Nikolic i Vucic zamole Putina da stavi veto. Rusi imaju pravo na to.

ODGOVORITE
Name

napreDNO

21.10.2015 23:29

Jos jedna pobjeda Vucica, i njegove politike. Bolji dani su za Srbiju vec dosli.

ODGOVORITE
Name

Gavrilo Princip

22.10.2015 03:49

Kad tad će neko morati da plati za sve što se izdešavalo a taj dan će doći....

ODGOVORITE