Хиљаде избјеглица у блату пред Хрватском

Око 3.500 избјеглица са Блиског истока дочекало је јутро на граничном прелазу Беркасово-Бапска, гдје су хрватске власти спорадично пуштале мање групе миграната.

Регион 21.10.2015 | 08:55
Хиљаде избјеглица у блату пред Хрватском

Како јавља РТС, Хрвати спорадично отварају тај гранични прелаз и пуштају групе од 50 до 100 избјеглица, након што по њих стигну аутобуси који их одвезу у Опатовац, гдје се налази прихватни центар.

Избјеглице на граници су буквално заглављене у блату од посљедњих киша, али поједини од њих могу да се склоне у павиљоне које је УНХЦР направио од шатора.

Међу њима има пуно жена са малом дјецом, која су у љетној гардероби, као и породице са бебама умотаним у ћебад, како сједе на прекривачима на земљи. Највише избјеглица дошло је из Сирије, али их има из Ирака, Авганистана...

Представница УНХЦР Србија Мирјана Миленковски казала је да има тренутно пет павиљона и да је у плану да се постави још неколико, како би што више људи могло да се ту склони и угрије.

Она је рекла да су тренутно најпотребније кабанице и обућа и одјећа, с обзиром да су веома оскудно обучени, а неки су чак тренутно и боси, јер су остали без обуће у којој су дошли.

С друге стране, код Прешева сваког дана из Македоније у Србију уђе око 5.000 миграната, а Црвени крст подијели 3.500 оброка, рекао је секретар Црвеног крста Ахмет Халими.

Иако кроз Прешево дневно прође толико миграната, они на улазак и регистрацију у Прихватни центар чекају два до три сата. Кажу да им није велики проблем кишно вријеме колико неизвјесност како ће даље, пошто су чули да има проблема у Хрватској и Словенији.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

поглед са стране

21.10.2015 10:34

Ех, шта раде тим људиме! Што их не пусте да иду куда су наумили! Морају презимити на сигурном. А Руси ће током зиме завршити посао у Сирији тако да могу да се врате кућама, у оне које нису порушене наравно.

ОДГОВОРИТЕ