Hiljade izbjeglica u blatu pred Hrvatskom

Oko 3.500 izbjeglica sa Bliskog istoka dočekalo je jutro na graničnom prelazu Berkasovo-Bapska, gdje su hrvatske vlasti sporadično puštale manje grupe migranata.

Region 21.10.2015 | 08:55
Hiljade izbjeglica u blatu pred Hrvatskom

Kako javlja RTS, Hrvati sporadično otvaraju taj granični prelaz i puštaju grupe od 50 do 100 izbjeglica, nakon što po njih stignu autobusi koji ih odvezu u Opatovac, gdje se nalazi prihvatni centar.

Izbjeglice na granici su bukvalno zaglavljene u blatu od posljednjih kiša, ali pojedini od njih mogu da se sklone u paviljone koje je UNHCR napravio od šatora.

Među njima ima puno žena sa malom djecom, koja su u ljetnoj garderobi, kao i porodice sa bebama umotanim u ćebad, kako sjede na prekrivačima na zemlji. Najviše izbjeglica došlo je iz Sirije, ali ih ima iz Iraka, Avganistana...

Predstavnica UNHCR Srbija Mirjana Milenkovski kazala je da ima trenutno pet paviljona i da je u planu da se postavi još nekoliko, kako bi što više ljudi moglo da se tu skloni i ugrije.

Ona je rekla da su trenutno najpotrebnije kabanice i obuća i odjeća, s obzirom da su veoma oskudno obučeni, a neki su čak trenutno i bosi, jer su ostali bez obuće u kojoj su došli.

S druge strane, kod Preševa svakog dana iz Makedonije u Srbiju uđe oko 5.000 migranata, a Crveni krst podijeli 3.500 obroka, rekao je sekretar Crvenog krsta Ahmet Halimi.

Iako kroz Preševo dnevno prođe toliko migranata, oni na ulazak i registraciju u Prihvatni centar čekaju dva do tri sata. Kažu da im nije veliki problem kišno vrijeme koliko neizvjesnost kako će dalje, pošto su čuli da ima problema u Hrvatskoj i Sloveniji.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

pogled sa strane

21.10.2015 10:34

Eh, šta rade tim ljudime! Što ih ne puste da idu kuda su naumili! Moraju prezimiti na sigurnom. A Rusi će tokom zime završiti posao u Siriji tako da mogu da se vrate kućama, u one koje nisu porušene naravno.

ODGOVORITE