Данас завршен ријечи на суђењу Боснићу

Изношењем завршних ријечи Тужилаштва БиХ и одбране, данас би у Суду БиХ требало бити настављено суђење Хусеину Билалу Боснићу, оптуженом за јавно подстицање на терористичке активности.

Босна и Херцеговина 21.10.2015 | 08:05
Данас завршен ријечи на суђењу Боснићу

Саслушањем заштићеног свједока Тужилаштва БиХ, који је говорио о Самиру Бегићу из Крајине, а који је погинуо на ратишту у Сирији гдје је отишао по Боснићевим инструкцијама, 7. октобра завршена је фаза доказног поступка.

Према тврдњама овог свједока, у Крајини има више покрета чији је циљ окупљање људи и подстицање на одлазак на ратишта у Сирију, а Боснић, који је из Бужима, један је од оних који има "своје момке".

Свједок "Б-2" је истакао да се "момци из таквих група окупљају илегално, да се називају браћом и слиједе идеологију која шири мржњу према другачијем".

Свједок је навео да му је Бегић причао да на скуповима инструкције добијају написане на папиру, а након што их усвоје, запале доказе.

"Рекао ми је да је Боснић мудар и да зна да га прате, због чега не користи телефон већ комуницирају тако што поруке пише на папиру који касније запале упаљачем", рекао је свједок и додао да има и људе који му помажу како не би сву пажњу скренуо на себе, а да је један од првих људи који раде за њега Рамо Граховић.

Свједок сумња да су у такве групе укључени и локални полицајци и због тога није смио да оно што види пријављује у локалну полицијску станицу. Због страха је тражио заштиту идентитета пред Судом БиХ.

Говорећи о финансирању, свједок је навео да су нешто сами зарађивали, а да су нешто добијали, те да му је Бегић причао да је имао отворен рачун на који су му "браћа" уплаћивала новац.

Свједок "Б-2" није се надао да ће Бегић отићи у Сирију, иако је о томе причао. Према његовом свједочењу, Бегић је у тим причама спомињао да ће из Крајине отићи у Сарајево, а одакле ће им се на путу придруживати друга лица.

Сви они, према Бегићевим тврдњама, требало је да ратују под једним "логом" чији је он аутор. Он је израдио лого, карту БиХ, која је била црна, а у средини је имала натпис са заставе коју носе припадници "Исламске државе".

Посљедњи пут Бегића је чуо у једном кафићу када је путем вајбера звао рођака. Тада је чуо, како је испричао, да је Емрах Филиповић погинуо, а да Бегић жали што он није прије њега.

Почетак суђења заказан је за 13.00 часова.

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

зузу

21.10.2015 06:15

Смрта казна за говнојавно да му се одруби глава ко сто они раде по сирији само по њиховом закону погубит га треба овде је досо. Маму своју крвницку је.о.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босниц

21.10.2015 08:06

Видимо се

Name

Црни

21.10.2015 08:35

Остари тамо док га осудише

ОДГОВОРИТЕ
Name

Француз

21.10.2015 09:36

Неце њему ниста он је тајни агент ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

СЕНА

21.10.2015 10:58

УХ!УХ!УХ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаврило Принцип

21.10.2015 13:32

ЋОРКА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРОРУС

21.10.2015 15:55

Само доживотна робија јер је то ругло за цивилизацију. То треба одма цклонити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеро

21.10.2015 22:47

Сто се сад не буне они сто се бунили за примјене закона војницима ЈНА??Ретроактивно. И овог сејтана хоце да суде исто,кад је срао и прицо у БиХ није постојао закон да се то казњава.Знаци-хајд Босницу куци и језик за зубе.

ОДГОВОРИТЕ