У свијету регистровано 230 милиона избјеглица

Делегација Парламентарне скупштине БиХ,који предводи посалник СДС-а Ненад Лалић,учествује на годишњем засједању Парламентарне скупштине Интерпарламентарне уније у Жениви,на којој се говори о миграцијама као глобалном проблему садашњице.

Свијет 19.10.2015 | 18:20
У свијету регистровано 230 милиона избјеглица

Да су миграције глобални проблем свједочи и податак да је данас у свијету регистровано више од 230 милиона миграната,избјеглица и лица која траже азил.

У дискусији Интерпарламентарне уније о проблему миграната учешће је узела и делегација Парламентарне скупштине БиХ.

,,Заједнички став свих земаља,које се суочавају или ће се суочити са проблемом миграната,је да се морају заштити мигранти на путу од земаља из којих одлазе па све до њихове крајње дестинације.Морају се обезбједити услови да ти људи са што мање траума прођу ту руту те да им се заштите основна људска права'',каже у изјави за БН телевизију предсједајући делегације Парламентарне скупштине БиХ Ненад Лалић.

Учесници Годишњег засједана Интерпарламентарне уније расправљали су и о томе како олакашати ситуацију у земљама из којих мигранти одлазе,како помоћи земљама које су крајња дестинација миграната,али и како помоћи земљама транзита у којима се мигранти ради затварања неких европских граница све дуже задржавају.

,,Нормално је да се тражи и очекује помоћ ако се ,због затварања граница,веће групе миграната дуже задржавају у неким земљама у којима не желе трајно да остану.Тражиће се и наћи рјешење да се тим земљама помогне''истиче Лалић.

На годишњем засједању Интерпарламентарне уније учествује 680 парламентараца,међу којима је и 47 предсједника парламента. Осим о миграцијама расправља се и о тероризму као глобалној опасности и потреби сарадње с циљем супротстављања угрожавању демократије и индивидуалних права.

Коментари / 0

Оставите коментар