U svijetu registrovano 230 miliona izbjeglica

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH,koji predvodi posalnik SDS-a Nenad Lalić,učestvuje na godišnjem zasjedanju Parlamentarne skupštine Interparlamentarne unije u Ženivi,na kojoj se govori o migracijama kao globalnom problemu sadašnjice.

Svijet 19.10.2015 | 18:20
U svijetu registrovano 230 miliona izbjeglica

Da su migracije globalni problem svjedoči i podatak da je danas u svijetu registrovano više od 230 miliona migranata,izbjeglica i lica koja traže azil.

U diskusiji Interparlamentarne unije o problemu migranata učešće je uzela i delegacija Parlamentarne skupštine BiH.

,,Zajednički stav svih zemalja,koje se suočavaju ili će se suočiti sa problemom migranata,je da se moraju zaštiti migranti na putu od zemalja iz kojih odlaze pa sve do njihove krajnje destinacije.Moraju se obezbjediti uslovi da ti ljudi sa što manje trauma prođu tu rutu te da im se zaštite osnovna ljudska prava'',kaže u izjavi za BN televiziju predsjedajući delegacije Parlamentarne skupštine BiH Nenad Lalić.

Učesnici Godišnjeg zasjedana Interparlamentarne unije raspravljali su i o tome kako olakašati situaciju u zemljama iz kojih migranti odlaze,kako pomoći zemljama koje su krajnja destinacija migranata,ali i kako pomoći zemljama tranzita u kojima se migranti radi zatvaranja nekih evropskih granica sve duže zadržavaju.

,,Normalno je da se traži i očekuje pomoć ako se ,zbog zatvaranja granica,veće grupe migranata duže zadržavaju u nekim zemljama u kojima ne žele trajno da ostanu.Tražiće se i naći rješenje da se tim zemljama pomogne''ističe Lalić.

Na godišnjem zasjedanju Interparlamentarne unije učestvuje 680 parlamentaraca,među kojima je i 47 predsjednika parlamenta. Osim o migracijama raspravlja se i o terorizmu kao globalnoj opasnosti i potrebi saradnje s ciljem suprotstavljanja ugrožavanju demokratije i individualnih prava.

Komentari / 0

Ostavite komentar