Тензије на српско - хрватској граници

Одлуке Словеније и Аустрије да више не примају избеглице појачале су тензије на хрватско-српској граници где је чекало педесетак аутобуса са више од хиљаду људи, јавио је данас хрватски Индекс хр. Словенија је данас почела са затварањем својих граница с циљем да заустави прилив избеглица у ту земљу.

Регион 19.10.2015 | 11:57
Тензије на српско - хрватској граници

Готово 2000 избеглица провело је ноћ чекајући на граници Хрватске и Словеније, на блату и хладноћи. Словеначки Дело.си јавља да су неки од њих преко ноћи толико промрзли да су палили ћебад само како би се угрејали.

- Словеначка полиција почела је данас са интензивном заштитом државне границе - потврдио је портпарол полицијске управе Марибор Бојан Кител.

У близини словеначког граничног прелаза са Хрватском Средишче об Драви, постављене су ограде и већи број полицајаца да би се спречио прелаз избеглица који су синоћ возом довезене из хрватског места Опатовац.

Словеначке власти наводе да су избеглице послате из Хрватске иако у Словенији нема капацитета за пријем тако великог броја људи, па је полиција потврдила је да је "због новонастале ситуације за сав промет затворила гранични прелаз".

Кител је потврдио да је јутрос, у 4.30 сати, на прелазу Средишче об Драви, допуштен улазак за само 150 жена и деце, од којих је једна трудница пребачена у болницу, а да је потом гранични прелаз затворен пошто су "сви капацитети за смештај избеглица пуни" и Аустрија је саопштила да нове не прима.

Железнице и даље у застоју, избеглице на хладноћи



Железнички саобраћај између Словеније и Хрватске, као и Хрватске и Мађарске и даље је у застоју, а уведене су ванредне линије за избеглице.

Возу с 1.800 миграната који је у понедељак око два сата кренуо из Чаковца према Средишћу об Драви није дозвољен улаз у Словенију, а мигранте који су пешице наставили пут на граници је дочекала жичана ограда и словеначка полиција с псима која их није пустила у земљу.

Представници УНХЦР одбили су могућност да се преко границе пропусти само 150-так најрањивијих уз образложење како би то значило раздвајање породица. Стога је 1800 људи, међу којима и велики број деце, и даље на киши, блату и хладноћи чека улазак у Словенију.

Љубљански лист пише да су неки од њих преко ноћи толико промрзли да су палили ћебад само како би се угрејали.

Аустрија поручила: "Не примамо више избеглице"

Касно синоћ у саопштењу за јавност словеначко Министарство унутрашњих послова пренело да је аустријска ресорна министарка у телефонском разговору казала словеначкој колегиници Весни Гјеркеш Жнидар да не примају нове избеглице.

Аустријска министарка унутрашњих послова Јохана Микл-Лајтнер обавестила је у недељу словеначку министарку Весну Гјеркеш Жнидар да Аустрија не може да прихвата више миграната него што је примала до сада, те оценила неприхватљивим да Хрватска у Словенију упућује нове мигранте.

Међутим, словеначки медији преносе рано јутрос вест аустријске агенције АПА у којој се наводи да Аустрија није у потпуности обуставила пријем избеглица из Словеније, него да се пријем избеглица не може повећати и да ће га задржати на досадашњем нивоу.

Кроз Грчку прошло 10 хиљада људи

Грчка је синоћ пропустила око 10 хиљада људи преко својих граница, а многи од њих би већ данас могли да буду на хрватској граници. Са друге стране, према подацима хрватских медија, ситуација на граничном прелазу Бајаково између Хрватске и Србије постаје све напетија. Избеглице су наводно покушале да илегално пређу у Хрватску кроз оближња поља, али их је полиција у томе спречила.

Извор: Блиц/Агенције

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Логика...

19.10.2015 11:16

Опа брале... За БиХ су говорили да је Тамни Вилајет ..Како цемо звати Хрватску и Србију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анте

19.10.2015 11:38

Само на брод и правац америка

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

19.10.2015 11:53

Вратите их све код Баје

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серафим

19.10.2015 12:14

Саљу их медју беле људе а требало би да иду за америку јер је она ово и направилка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Недјо2

19.10.2015 12:17

Јос само фали сесељ и бице идила

ОДГОВОРИТЕ
Name

зито

19.10.2015 14:34

Неђо2 , " ниђе " везе , ИQ скала мала !