Калифорнији пријети Годзила Ел Нињо

Бујичне поплаве које су погодиле америчку савезну државу Калифорнију донијеле су велике количине муља.

Свијет 17.10.2015 | 10:00
Калифорнији пријети Годзила Ел Нињо

Блокирано је неколико главних аутопутева. Поред тога, Калифорнија се спрема за нове кише, јер се према обали ове државе запутио Ел Нињо.

Возачи у Калифорнији, заглављени у мору блата, морали су се пробијати како би звали помоћ. Квинтен Клагстон и његова супруга Ким били су заглављени више од четири сата на планинском пријевоју који спаја централну са јужном Калифорнијом.

"На нас се одједном сручила гомила камења и земље. Та бујица је издигла мој аутомобил и понијела га као играчку", каже он.

У помоћ су им пристигли десеци спасилаца.

Калифорнија се припрема за временску непогоду коју је НАСА назвала Годзила Ел Нињо. Стручњаци очекују да ће овогодишња пацифичка олуја Ел Нињо бити највећа још од 1950, од када се воде биљешке.

"Приобалне воде јужне Калифорније већ су четири степена топлије него што би требало. Велике количине влаге из те воде већ су испариле. Дакле, овогодишња олуја ће бити дужа и снажнија него претходних година", сматра Ричард Ангвин, Ал Јазеерин метеоролог.

Посљедњи велики Ел Нињо који је погодио Калифорнију догодио се прије 18 година. Тада је животе изгубило 20-ак људи, а више од 200 породица остало је без крова над главом.

Хиљаде људи биле су приморане да напусте домове. Ел Нињо из 1997. и 1998. године направио је штету која се процјењује на пола милијарде долара.

Званичници су тада примјетили да је тек четвртина становништва озбиљно схватила упозорења да се припреми за олују.

"Ове године ситуација је друкчија јер Ел Нињо долази након сезоне екстремне суше. Ово је била најтежа суша у историји Калифорније. Земља је изузетно суха, велики број дрвећа се осушио. Било је много пожара, велики дијелови шуме су изгорјели. Све то оставља простора за много веће поплаве, јер неће имати шта апсорбирати толику количину падавина", каже Ноад Дифенбау са универзитета Станфорд.

Власти Лос Анђелеса од становништва су затражиле да се припреми за поплаве, бујице, оборена стабла и нестанке струје.

Ипак, ова појава ће имати и неке добре стране - стручњаци вјерују да би Ел Нињо могао ублажити велику сушу. Но, у Калифорнији би велике количине кише требале падати неколико година заредом како би се водени токови опоравили.

НН

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Мд

17.10.2015 08:33

Е да их хоце драги Бог казнити посто несмије нико други

ОДГОВОРИТЕ
Name

лк

17.10.2015 09:27

Лудо једна нас ће кише да казне !

Name

Михаило Микић

17.10.2015 10:23

Немојте тако. Сваки народ је у суштини добар И племенит, И сваки народ се злоупотребљава У политичке сврхе од својих политичара. Тако је са нама СРБима а иста судбина је одавно задесила И амерички народ. Они који су криви за бомбардовање Србије и друга зла почињена пи свијету обично не подлежу Божијој казни. Зато ћути И посматрај како Бог походи грехе отачке на синовима и кћерима до трећег и четвртог кољена!

Name

Соколац

17.10.2015 08:50

Чудан је овај ,, Милосрдни Андјео " . Враћа им се на разне начине . Зло радјење готово судјење

ОДГОВОРИТЕ