Kaliforniji prijeti Godzila El Ninjo

Bujične poplave koje su pogodile američku saveznu državu Kaliforniju donijele su velike količine mulja.

Svijet 17.10.2015 | 10:00
Kaliforniji prijeti Godzila El Ninjo

Blokirano je nekoliko glavnih autoputeva. Pored toga, Kalifornija se sprema za nove kiše, jer se prema obali ove države zaputio El Ninjo.

Vozači u Kaliforniji, zaglavljeni u moru blata, morali su se probijati kako bi zvali pomoć. Kvinten Klagston i njegova supruga Kim bili su zaglavljeni više od četiri sata na planinskom prijevoju koji spaja centralnu sa južnom Kalifornijom.

"Na nas se odjednom sručila gomila kamenja i zemlje. Ta bujica je izdigla moj automobil i ponijela ga kao igračku", kaže on.

U pomoć su im pristigli deseci spasilaca.

Kalifornija se priprema za vremensku nepogodu koju je NASA nazvala Godzila El Ninjo. Stručnjaci očekuju da će ovogodišnja pacifička oluja El Ninjo biti najveća još od 1950, od kada se vode bilješke.

"Priobalne vode južne Kalifornije već su četiri stepena toplije nego što bi trebalo. Velike količine vlage iz te vode već su isparile. Dakle, ovogodišnja oluja će biti duža i snažnija nego prethodnih godina", smatra Ričard Angvin, Al Jazeerin meteorolog.

Posljednji veliki El Ninjo koji je pogodio Kaliforniju dogodio se prije 18 godina. Tada je živote izgubilo 20-ak ljudi, a više od 200 porodica ostalo je bez krova nad glavom.

Hiljade ljudi bile su primorane da napuste domove. El Ninjo iz 1997. i 1998. godine napravio je štetu koja se procjenjuje na pola milijarde dolara.

Zvaničnici su tada primjetili da je tek četvrtina stanovništva ozbiljno shvatila upozorenja da se pripremi za oluju.

"Ove godine situacija je drukčija jer El Ninjo dolazi nakon sezone ekstremne suše. Ovo je bila najteža suša u istoriji Kalifornije. Zemlja je izuzetno suha, veliki broj drveća se osušio. Bilo je mnogo požara, veliki dijelovi šume su izgorjeli. Sve to ostavlja prostora za mnogo veće poplave, jer neće imati šta apsorbirati toliku količinu padavina", kaže Noad Difenbau sa univerziteta Stanford.

Vlasti Los Anđelesa od stanovništva su zatražile da se pripremi za poplave, bujice, oborena stabla i nestanke struje.

Ipak, ova pojava će imati i neke dobre strane - stručnjaci vjeruju da bi El Ninjo mogao ublažiti veliku sušu. No, u Kaliforniji bi velike količine kiše trebale padati nekoliko godina zaredom kako bi se vodeni tokovi oporavili.

NN

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Md

17.10.2015 08:33

E da ih hoce dragi Bog kazniti posto nesmije niko drugi

ODGOVORITE
Name

lk

17.10.2015 09:27

Ludo jedna nas će kiše da kazne !

Name

Михаило Микић

17.10.2015 10:23

Немојте тако. Сваки народ је у суштини добар И племенит, И сваки народ се злоупотребљава У политичке сврхе од својих политичара. Тако је са нама СРБима а иста судбина је одавно задесила И амерички народ. Они који су криви за бомбардовање Србије и друга зла почињена пи свијету обично не подлежу Божијој казни. Зато ћути И посматрај како Бог походи грехе отачке на синовима и кћерима до трећег и четвртог кољена!

Name

Sokolac

17.10.2015 08:50

Čudan je ovaj ,, Milosrdni Andjeo " . Vraća im se na razne načine . Zlo radjenje gotovo sudjenje

ODGOVORITE