Мађарска "запечатила" границу с Хрватском

Мађарска је од поноћи затворила "зелену" границу с Хрватском како би зауставила избеглички талас, а на званичним граничним прелазима биће појачана контрола.

Регион 17.10.2015 | 21:45
Мађарска "запечатила" границу с Хрватском

Како јављају мађарски медији, могуће је да на граници дође до тензија. Границе ће чувати војници, али и водени топови.

Мађарски шеф дипломатије Петер Сијарто је казао да челници ЕУ нису успели да се договоре о заједничким снагама које би заштитиле грчке границе, а "јасно је да Мађарска мора да заштити спољне границе шенгенске зоне", пише Индеx.хр.

"Зато је Веће за националну сигурност одлучило да ће од поноћи Мађарска у потпуности имплементира шенгенска правила на граници с Хрватском", рекао је новинарима Сијарто.

"Другим речима, затворићемо зелену границу од поноћи", додао је.

"Званични гранични прелази ће наставити да раде, али уз строже контроле", истакао је он, преноси Ројтерс.

Како је пренела агенција МТИ, Сијарто је рекао да ће, уз то, бити успостављене две транзитне зоне дуж границе код места Беременд и Летење.

Мигранти ће, како је навео, моћи да поднесу захтев за азил у две транзитне зоне које ће се успоставити на граници са Хрватском.

Према Сијартовим речима, влада очекује да ће овај корак донети сличне резултате какве је донело недавно затварање границе са Србијом.

Упитан да ли Мађарска планира да подигне сличну граничну ограду у случају Словеније, мађарски министар је рекао да је Словенија чланица Шенгенске зоне и да стога таква ограда треба да буде договорена између две земље.

Тренутно, таква могућност није на дневном реду, казао је Сијарто.

Према његовим речима, мађарске власти пажљиво прате ситуацију на мађарско-румунској граници али да за сада нема разлога за почетак градње ограде на тој граници.

Мађарска је, како је додао, обавестила Хрватску, Словенију, Пољску, Словачку, Аустрију и Немачку о одлуци да "запечати" границу са Хрватском.

Сијарто је казао да су министри спољних послова земаља које су уз Мађарску у Вишеградској групи - Чешка, Пољска и Словачка, обећали подршку Будимпешти, а да је аустријски министар спољних послова захвалио Мађарској јер га је обавестила о том потезу.

Према информацијама које су му доступне, и Словенија разматра "неопходне кораке", наводи МТИ.

оворећи о састанку Европског савета у четвртак, Сијарто је рекао да на њему није донета одлука која би водила заједничкој заштити спољних граница Уније.

Уколико ЕУ заиста жели да нађе заједнички одговор на притисак миграната, потребне су здружене европске снаге ради заштите спољних граница Грчке, казао је шеф мађарске дипломатије.

Према његовим речима, на састанку у Бриселу постало је јасно да земље чланице Шенгенског простора и даље траже заштиту "шенгенских" граница, али да Грчка није испунила своје обавезе.

Сијарто је, навео да ако ЕУ одлучи да заштити на одговарајући начин грчку границу, онда "друга најбоља опција" заштите хрватске границе неће бити потребна.

Говорећи о састанку мађарског премијера Виктора Орбана са немачком канцеларком Ангелом Меркел, министар спољних послова Мађарске је казао да је Орбан рекао да уколико не буде примењена најбоља опција заштите границе Грчке, онда треба применити "другу најбољу опцију".

МТИ преноси да је одлуку о "пломбирању" границе са Хрватском критиковала опозициона странка "Заједно" (Егyутт), истичући да је на тај начин мађарска владајућа партија "ступила у хрватску изборну кампању" и постављајући питање како је могуће затварање границе унутар ЕУ.

Уместо да форсира заједничку акцију са друге три земље Вишеградске групе, мађарска влада би требало да обнавља поверење и сарадњу са Србијом, Хрватском и Румунијом, наводи странка "Заједно".

"Ова гранична препрека је још један нехуман, кукавички, једностран потез", наводи се у њеном саопштењу и додаје да "Мађарска одговорност преноси на друге земље и даље погоршава кризу".

У Мађарску је ове године стигло више од 383.000 миграната од којих су скоро сви наставили пут ка Немачкој и другим земљама Западне Европе.

Извор: Б92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Едо , Слатина - Тузла

17.10.2015 08:58

Меркел да си хтјела бити дама,јер си их звала, могла си једноставно из Измира до Франкфурта са нискотарифним авио компанијама избјеци ову срамотну ситуацију,ти људи,има свега медју њима то је истина, мање би патили и избјегла би ове срамотне,слуцајне, славенске тзв. дрзаве од бламазе и посрнулу Грцку од грцења! А "арапске демократске монархије" гдје је бицевање нормална ствар су посебна прица,дно дна !!

ОДГОВОРИТЕ