Mađarska "zapečatila" granicu s Hrvatskom

Mađarska je od ponoći zatvorila "zelenu" granicu s Hrvatskom kako bi zaustavila izbeglički talas, a na zvaničnim graničnim prelazima biće pojačana kontrola.

Region 17.10.2015 | 21:45
Mađarska "zapečatila" granicu s Hrvatskom

Kako javljaju mađarski mediji, moguće je da na granici dođe do tenzija. Granice će čuvati vojnici, ali i vodeni topovi.

Mađarski šef diplomatije Peter Sijarto je kazao da čelnici EU nisu uspeli da se dogovore o zajedničkim snagama koje bi zaštitile grčke granice, a "jasno je da Mađarska mora da zaštiti spoljne granice šengenske zone", piše Index.hr.

"Zato je Veće za nacionalnu sigurnost odlučilo da će od ponoći Mađarska u potpunosti implementira šengenska pravila na granici s Hrvatskom", rekao je novinarima Sijarto.

"Drugim rečima, zatvorićemo zelenu granicu od ponoći", dodao je.

"Zvanični granični prelazi će nastaviti da rade, ali uz strože kontrole", istakao je on, prenosi Rojters.

Kako je prenela agencija MTI, Sijarto je rekao da će, uz to, biti uspostavljene dve tranzitne zone duž granice kod mesta Beremend i Letenje.

Migranti će, kako je naveo, moći da podnesu zahtev za azil u dve tranzitne zone koje će se uspostaviti na granici sa Hrvatskom.

Prema Sijartovim rečima, vlada očekuje da će ovaj korak doneti slične rezultate kakve je donelo nedavno zatvaranje granice sa Srbijom.

Upitan da li Mađarska planira da podigne sličnu graničnu ogradu u slučaju Slovenije, mađarski ministar je rekao da je Slovenija članica Šengenske zone i da stoga takva ograda treba da bude dogovorena između dve zemlje.

Trenutno, takva mogućnost nije na dnevnom redu, kazao je Sijarto.

Prema njegovim rečima, mađarske vlasti pažljivo prate situaciju na mađarsko-rumunskoj granici ali da za sada nema razloga za početak gradnje ograde na toj granici.

Mađarska je, kako je dodao, obavestila Hrvatsku, Sloveniju, Poljsku, Slovačku, Austriju i Nemačku o odluci da "zapečati" granicu sa Hrvatskom.

Sijarto je kazao da su ministri spoljnih poslova zemalja koje su uz Mađarsku u Višegradskoj grupi - Češka, Poljska i Slovačka, obećali podršku Budimpešti, a da je austrijski ministar spoljnih poslova zahvalio Mađarskoj jer ga je obavestila o tom potezu.

Prema informacijama koje su mu dostupne, i Slovenija razmatra "neophodne korake", navodi MTI.

ovoreći o sastanku Evropskog saveta u četvrtak, Sijarto je rekao da na njemu nije doneta odluka koja bi vodila zajedničkoj zaštiti spoljnih granica Unije.

Ukoliko EU zaista želi da nađe zajednički odgovor na pritisak migranata, potrebne su združene evropske snage radi zaštite spoljnih granica Grčke, kazao je šef mađarske diplomatije.

Prema njegovim rečima, na sastanku u Briselu postalo je jasno da zemlje članice Šengenskog prostora i dalje traže zaštitu "šengenskih" granica, ali da Grčka nije ispunila svoje obaveze.

Sijarto je, naveo da ako EU odluči da zaštiti na odgovarajući način grčku granicu, onda "druga najbolja opcija" zaštite hrvatske granice neće biti potrebna.

Govoreći o sastanku mađarskog premijera Viktora Orbana sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, ministar spoljnih poslova Mađarske je kazao da je Orban rekao da ukoliko ne bude primenjena najbolja opcija zaštite granice Grčke, onda treba primeniti "drugu najbolju opciju".

MTI prenosi da je odluku o "plombiranju" granice sa Hrvatskom kritikovala opoziciona stranka "Zajedno" (Egyutt), ističući da je na taj način mađarska vladajuća partija "stupila u hrvatsku izbornu kampanju" i postavljajući pitanje kako je moguće zatvaranje granice unutar EU.

Umesto da forsira zajedničku akciju sa druge tri zemlje Višegradske grupe, mađarska vlada bi trebalo da obnavlja poverenje i saradnju sa Srbijom, Hrvatskom i Rumunijom, navodi stranka "Zajedno".

"Ova granična prepreka je još jedan nehuman, kukavički, jednostran potez", navodi se u njenom saopštenju i dodaje da "Mađarska odgovornost prenosi na druge zemlje i dalje pogoršava krizu".

U Mađarsku je ove godine stiglo više od 383.000 migranata od kojih su skoro svi nastavili put ka Nemačkoj i drugim zemljama Zapadne Evrope.

Izvor: B92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Edo , Slatina - Tuzla

17.10.2015 08:58

Merkel da si htjela biti dama,jer si ih zvala, mogla si jednostavno iz Izmira do Frankfurta sa niskotarifnim avio kompanijama izbjeci ovu sramotnu situaciju,ti ljudi,ima svega medju njima to je istina, manje bi patili i izbjegla bi ove sramotne,slucajne, slavenske tzv. drzave od blamaze i posrnulu Grcku od grcenja! A "arapske demokratske monarhije" gdje je bicevanje normalna stvar su posebna prica,dno dna !!

ODGOVORITE