Срби преузели свјетске кокаинске руте!

Најновије хапшење двојице српских држављана у Шпанији, који су осумњичени за шверц 327 килограма кокаина из Латинске Америке, преко луке у Валенсији, само је потврда да су балканске криминалне групе, познате као "источни кланови", постале окосница међународног шверца енормних количина дроге!

Свијет 16.10.2015 | 22:30
Срби преузели свјетске кокаинске руте!

Подсјећамо, Срби, чији идентитет шпанска полиција ради истраге још не жели да саопшти, ухапшени су у сриједу, заједно са једним Колумбијцем, због сумње да су учествовали у прошлогодишњем шверцу товара кокаина, бродом из Латинске Америке. Како је наведено, управо су држављани Србије били организатори шверца дроге у контејнерима, који је пропао јер је полиција 23. децембра 2014. заплијенила комплетну пошиљку, чија вриједност је процијењена на око 11 милиона евра.

Шпанска полиција штуро је навела да се ради о мушкарцима старости 26 и 38 година, који су ухапшени на острву Ибица, након што је полиција из Валенсије спровела завршни дио тајне истраге, која је мјесецима вођена у сарадњи са америчком Агенцијом за борбу против трговине наркотицима (ДЕА).

У МУП-у Србије данас нису жељели да коментаришу акцију, правдајући се да чекају званичне информације од колега из Шпаније. Међутим, српски полицијски истражиоци, који се баве међународним пословима у спречавању шверца наркотика, тврде да је потпуно јасно да су криминалци са простора бивше Југославије заузели битну улогу у кријумчарењу дроге са подручја Јужне Америке у Западну Европу.

Паравојне јединице

Према тврдњама наших саговорника, који из разумљивих разлога не желе да им се помињу имена, балканске криминалне организације у Шпанији, током посљедње деценије "столују" у Марбељи и Малаги, а шпански полицијски агенти, због скупоцјених вила чији су власници Срби, једну од тамошњих улица су, наводно, прозвали српском. Тако је Валенсија постала стјециште српских криминалаца, који са тог простора руководе кријумчарењем великих количина кокаина.

Истражиоци МУП-а Србије, чији је посао међународна истрага трговине дрогом, тврде да је клупко о учествовању српког подземља у шверцу кокаина почело да се одмотава након 2009. године.

- То је постало јасно послије међународне истраге кодног назива "Балкански ратник", када је у Атлантском океану заплијењено више од двије тоне кокаина. Подсјећамо, главни актери те приче били су управо Срби, односно, како је касније утврђено Дарко Шарић и његови сарадници. Ова акција покренута је на основу информација српске Безбједносно-информативне агенције (БИА) и управо од тада почело је да се одмотава клупко у вези са шверцом великих количина дроге у који су уплетени људи са Балкана - тврде за Пресс истражиоци МУП-а Србије, који се баве међународним пословима у спречавању шверца наркотика.

Десетострука зарада

Они наглашавају да су се бројни криминалци и бивши припадници паравојних јединица са простора бивше државе у посљедњој деценији одселили у Уругвај, Боливију, Венецуелу, Перу, Еквадор, Бразил, Аргентину и друге латинско-америчке земље, гдје су ушли у послове са дрогом, која се кријумчари у Европу.

- У једном од извјештаја Европског центра за мониторинг дроге и зависности (ЕМЦДДА) наведено је да су организоване групе српског поријекла све значајније у трансконтиненталном шверцу кокаина из Јужне Америке ка западноевропским лукама.

Европски експерти су, наиме, уочили да су српски криминалци успоставили базе у Аргентини, Бразилу, Венецуели и Колумбији и да раде искључиво са кокаином, док се хероин у Европу и даље пребацује уходаном "балканском рутом", од лука из Турске и Грчке, преко Албаније и Косова, према Западној Европи - тврде наши саговорници.

Они објашњавају да се кокаин, који је у Европи и даље једна од најскупљих дрога, на простору Јужне Америке набавља по релативно ниској цијени, од пет до шест хиљада долара за килограм, након чега се бродовима пребацује до великих западноевропских лука као што су Валенсија, Антверпен, Ротердам или Хамбург.

- По доласку у ЕУ, цијена кокаина је готово десетоструко већа, па на улици може да достигне цијену и до 50.000 евра по килограму - закључују саговорници Пресса.

Ликвидације у Јужној Америци

У криминалним обрачунима на простору Јужне Америке посљедњих година убијено је шест српских држављана. Подсјећамо, прошле године је у Боливији ликвидиран Горан Поповић (39), док су у Перуу убијени Горан Ставрић (41) и Марко Митић (30). Како је саопштено, Митића су ликвидирали чланови колумбијских нарко-картела у Перуу, а од његове породице претходно је тражен откуп од милион долара. Међутим, по свему судећи откупнина је била само параван, јер је српски држављанин убијен дан након отмице. У мају 2010. године у Боливији су смртоносним рафалима изрешетани српски држављани Бојан Бакула (28), Саша Турчиновић (31) и Предраг Чанковић (35), који су обезбјеђивали боливијског нарко-боса Виљема Суареза Розалеса.

Извор: Пресс

Коментари / 0

Оставите коментар