Словенци демантују договор са Хрватима

Након што је Хрватска најавила план Ц, словеначки министри унутрашњих и спољних послова демантовали да постоји било какав договор с Хрватском о избеглицама.

Регион 16.10.2015 | 20:36
Словенци демантују договор са Хрватима

Хрватски званичници су раније данас саопштили да ће Хрватска, ако Мађарска затвору границу да би зауставила прилив избеглица, почети да примењује план Ц, који је договорен са Словенијом.

"Хрватска влада одраније има план Ц, који је договорен са Словенијом. У случају затварања границе од стране Мађарске, Хрватска ће почети да спроводи тај план у договору и сталној координацији са Словенијом", рекао је портпарол Владе Хрватске Никола Јелић.

"План Ц не постоји", рекао је словеначки министар спољних послова Карло Ерјавец, а и министарка унутрашњих послова Весна Ђеркеш Жнидар је потврдила да не зна шта би то био "план Ц" о којем је говорила хрватска влада, преносе хрватски медији писање словеначких.

Ђеркеш Жнидарова је потврдила да је одлука Мађарске очекивана и да су се припремали за тај сценарио.

"Надлежне службе све време прате мигрантске токове и мере које предузимају друге државе, а имамо и сталне и интензивне контакте са министарствима суседних држава", рекла је она.

Словенија је на границе упутила додатне полицијске јединице, а словеначка министарка је нагласила да "Словенија штити шенгенску границу".

"Мере које ћемо увести биће прилагођене сигурносним ризицима и интензивираће се, ако то буде потребно" рекла је Ђеркеш Жнидарова.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар