Slovenci demantuju dogovor sa Hrvatima

Nakon što je Hrvatska najavila plan C, slovenački ministri unutrašnjih i spoljnih poslova demantovali da postoji bilo kakav dogovor s Hrvatskom o izbeglicama.

Region 16.10.2015 | 20:36
Slovenci demantuju dogovor sa Hrvatima

Hrvatski zvaničnici su ranije danas saopštili da će Hrvatska, ako Mađarska zatvoru granicu da bi zaustavila priliv izbeglica, početi da primenjuje plan C, koji je dogovoren sa Slovenijom.

"Hrvatska vlada odranije ima plan C, koji je dogovoren sa Slovenijom. U slučaju zatvaranja granice od strane Mađarske, Hrvatska će početi da sprovodi taj plan u dogovoru i stalnoj koordinaciji sa Slovenijom", rekao je portparol Vlade Hrvatske Nikola Jelić.

"Plan C ne postoji", rekao je slovenački ministar spoljnih poslova Karlo Erjavec, a i ministarka unutrašnjih poslova Vesna Đerkeš Žnidar je potvrdila da ne zna šta bi to bio "plan C" o kojem je govorila hrvatska vlada, prenose hrvatski mediji pisanje slovenačkih.

Đerkeš Žnidarova je potvrdila da je odluka Mađarske očekivana i da su se pripremali za taj scenario.

"Nadležne službe sve vreme prate migrantske tokove i mere koje preduzimaju druge države, a imamo i stalne i intenzivne kontakte sa ministarstvima susednih država", rekla je ona.

Slovenija je na granice uputila dodatne policijske jedinice, a slovenačka ministarka je naglasila da "Slovenija štiti šengensku granicu".

"Mere koje ćemo uvesti biće prilagođene sigurnosnim rizicima i intenziviraće se, ako to bude potrebno" rekla je Đerkeš Žnidarova.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar