Повратак Срба у јужни дио Косовске Митровице

Свештеник Саша Митровић и његова супруга Марија су први Срби који су се, након 11 година, вратили у јужни део Косовске Митровице. Однедавно живе у парохијском дому који се налази при храму Светог Саве у том граду.

Регион 11.10.2015 | 19:05
Повратак Срба у јужни дио Косовске Митровице

На овај начин оживео је и црквени живот у јужном делу Косовске Митровице која је настањена албанским становништвом, а одакле су Срби протерани 1999. године, а неки од њих током мартовског погрома 2004. године.

На јутрошњој литургији у храму Св. Саве, који је био запаљен и оскрнављен током мартовског погрома над Србима, било је присутно двадесетак верника из северног дела Митровице.

Свештеник Саша Митровић каже да је у јужни део Митровице дошао по благослову епископа рашко-призренског Теодосија, уз подсећање да 11 година није било свештеника у овом храму.

"Благословом владике овде се после 11 година обновио литургијски живот, тако да сада сваке недеље имамо свету литургију од осам часова. Сваке недеље долази све већи број верника што је знак и показатељ да се у правом смислу обнавља храм Св. Саве", рекао је Митровић.

Додаје да за сада проблема у јужном делу Митровице нема, да се овим делом града креће искључиво својим возилом и да су у порти цркве припадници косовске полиције који легитимишу сваког ко улази унутра и да се старају за безбедност.

Биљана Јаредић истиче да је храм Св. Саве у јужном делу Митровице место где се крстила и где редовно долази за Божић и ускршње празнике.

"Оно што мене везује за ову цркву су моји почеци вере. Када се враћам овој цркви као да се враћам својој вери", нагласила је Јаредићева.

Већ шест недеља се служи литургија у храму Св. Саве у јужном делу Косовске Митровице каже Стефан Патрић који живи у северном делу града и који до храма са пријатељима долази пешице.

"Албанци посматрају, нема провокација, на улазу нас легитимише косовски полицајац. Једино што нема организованог превоза за остале вернике, али се надам да ће то бити регулисано у будуће", рекао је Патрић.

Одушевљење због чињенице да је храм у јужном делу Митровице након низа година оживео није крио ни Славиша Јоцић који је истакао да васкрсава црква и српски свет и да има доста места на земљи за све народе.

Храм Св. Саве налази се у јужном делу Косовске Митровице, а наредне године биће обележено 120 година постојања.

Овај верски објекат СПЦ запаљен је током мартовских нереда 2004.

Црква, односно храм Св. Саве опасан је бодљикавом жицом и под полицијском је присмотром 24 часа дневно.

Коментари / 0

Оставите коментар