Povratak Srba u južni dio Kosovske Mitrovice

Sveštenik Saša Mitrović i njegova supruga Marija su prvi Srbi koji su se, nakon 11 godina, vratili u južni deo Kosovske Mitrovice. Odnedavno žive u parohijskom domu koji se nalazi pri hramu Svetog Save u tom gradu.

Region 11.10.2015 | 19:05
Povratak Srba u južni dio Kosovske Mitrovice

Na ovaj način oživeo je i crkveni život u južnom delu Kosovske Mitrovice koja je nastanjena albanskim stanovništvom, a odakle su Srbi proterani 1999. godine, a neki od njih tokom martovskog pogroma 2004. godine.

Na jutrošnjoj liturgiji u hramu Sv. Save, koji je bio zapaljen i oskrnavljen tokom martovskog pogroma nad Srbima, bilo je prisutno dvadesetak vernika iz severnog dela Mitrovice.

Sveštenik Saša Mitrović kaže da je u južni deo Mitrovice došao po blagoslovu episkopa raško-prizrenskog Teodosija, uz podsećanje da 11 godina nije bilo sveštenika u ovom hramu.

"Blagoslovom vladike ovde se posle 11 godina obnovio liturgijski život, tako da sada svake nedelje imamo svetu liturgiju od osam časova. Svake nedelje dolazi sve veći broj vernika što je znak i pokazatelj da se u pravom smislu obnavlja hram Sv. Save", rekao je Mitrović.

Dodaje da za sada problema u južnom delu Mitrovice nema, da se ovim delom grada kreće isključivo svojim vozilom i da su u porti crkve pripadnici kosovske policije koji legitimišu svakog ko ulazi unutra i da se staraju za bezbednost.

Biljana Jaredić ističe da je hram Sv. Save u južnom delu Mitrovice mesto gde se krstila i gde redovno dolazi za Božić i uskršnje praznike.

"Ono što mene vezuje za ovu crkvu su moji počeci vere. Kada se vraćam ovoj crkvi kao da se vraćam svojoj veri", naglasila je Jaredićeva.

Već šest nedelja se služi liturgija u hramu Sv. Save u južnom delu Kosovske Mitrovice kaže Stefan Patrić koji živi u severnom delu grada i koji do hrama sa prijateljima dolazi pešice.

"Albanci posmatraju, nema provokacija, na ulazu nas legitimiše kosovski policajac. Jedino što nema organizovanog prevoza za ostale vernike, ali se nadam da će to biti regulisano u buduće", rekao je Patrić.

Oduševljenje zbog činjenice da je hram u južnom delu Mitrovice nakon niza godina oživeo nije krio ni Slaviša Jocić koji je istakao da vaskrsava crkva i srpski svet i da ima dosta mesta na zemlji za sve narode.

Hram Sv. Save nalazi se u južnom delu Kosovske Mitrovice, a naredne godine biće obeleženo 120 godina postojanja.

Ovaj verski objekat SPC zapaljen je tokom martovskih nereda 2004.

Crkva, odnosno hram Sv. Save opasan je bodljikavom žicom i pod policijskom je prismotrom 24 časa dnevno.

Komentari / 0

Ostavite komentar