ЕП: Срби послије мучења на старту, сјајни против Финаца!

Српски одбојкаши победили су Финску са 3:0 и остварили другу победу на Европском првенству чији домаћини су Италија и Бугарска.

Остали спортови 10.10.2015 | 21:00
ЕП: Срби послије мучења на старту, сјајни против Финаца!

Изабраници Николе Грбића су у Бусто Арзицију против Финаца славили са 25:18, 25:15, 25:21, после једног сата и 45 минута игре.

Други меч кола од 18 часова играју Словачка и Русија, а наредни ривал нашег тима биће Руси, у недељу од 18 часова, и тај меч би требало да одлучи о првом месту у групи.

Захваљујући тријумфу над Финском, репрезентација Србије је обезбедила барем пласман у осмину финала, а у зависности од исхода дуела са Русијом, могла би да дође и до директног места у четвртфиналу.

После исрцпљујућег меча са Словачком, српским одбојкашима је било потребно време да би нашли прави ритам у дуелу са Финцима. Селекција Финске је боље ушла у меч, контролисала је резултат у првом делу првог сета, а од тада је репрезентација Србије заиграла много боље. Најбољу игру наш тим приказао је у другом сету, у којем Финци никако нису могли да му парирају, да би у трећем сету одиграли тачно онако колико им је било потребно за максималну победу.

Најбољи у тиму Србије био је Александар Атанасијевић са 15 поена, Марко Ивовић је додао 12, а Срећко Лисинац девет. Код Финаца истакао се Оли-Пека Ојансиву са десет поена.

Ток меча:

Финци су боље ушли у меч, у неколико наврата су имали по два поена предности, али се наш тим сваки пут враћао. Селекција Финске је на првом техничком тајм-ауту имала предност 8:7, а после паузе играло се поен за поен, али су наши ривали диктирали темпо. Када су Финци отишли на плус три (12:9), Грбић је затражио тајм-аут.

Тај тајм-аут је уродио плодом, пошто су српски одбојкаши заиграли боље и задавали су много проблема Финцима. И даље су постојали проблеми са блоком и пријемом, али је Србија на други технички тајм-аут отишла са 16:15.

Од тада је уследила много боља игра репрезентације Србије, која је после вођства о 17:16 направила серију од 3:0, коју су Финци потом прекинули. Међутим, само на тренутак су прекинули одличну игру нашег тима, који је брзо дошао до плус шест (24:18) и искористио другу сет лопту после 26 минута игре.

Сам почетак другог сета донео је изједначену борбу у којој је селекција Србије била конкретнија. Грбићеви изабраници су на првом обавезном предаху имали предност 8:7, да би Финци одмах изједначили, али је захваљујућој сјајној одбрани наш тим врло брзо успео да се одвоји на плус пет (14:9).

Ривали нашег тима су у појединим тренуцима успевали да вежу два поена, али су и напад и одбрана Србије функционисали веома добро, а то се видело и по резултату, пошто је лако и брзо наш тим дошао до девет поена предности (23:14). Финци су успели да прекину ту серију, али су српски одбојкаши само неколико тренутака касније искористили другу сет лопту за вођство од 2:0 у сетовима.

Ношени подршком публике у дворани, Финци су на почетку трећег сета мучили српске одбојкаше, који су први пут више од једног поена предности имали на првом техничком тајм-ауту - 8:6. Од тада је репрезентација Србије готово рутински одржавала своју предност, али је Финска у појединим тренуцима претила.

Као и у дуелу са Словачком, било је проблема са реакцијама записничког стола и прегледавања челенџа, али то, срећом, није утицало на наше репрезентативце, који су повећавали своју предност после другог обавезног одмора. При вођству од 23:21, Грбић је направио тактичку измену и уместо Атанасијевића увео Околића због сервиса, што се испоставило као одличан потез, пошто су наши одбојкаши везали два поена за потпуно заслужени тријумф.

Коментари / 0

Оставите коментар