EP: Srbi poslije mučenja na startu, sjajni protiv Finaca!

Srpski odbojkaši pobedili su Finsku sa 3:0 i ostvarili drugu pobedu na Evropskom prvenstvu čiji domaćini su Italija i Bugarska.

Ostali sportovi 10.10.2015 | 21:00
EP: Srbi poslije mučenja na startu, sjajni protiv Finaca!

Izabranici Nikole Grbića su u Busto Arziciju protiv Finaca slavili sa 25:18, 25:15, 25:21, posle jednog sata i 45 minuta igre.

Drugi meč kola od 18 časova igraju Slovačka i Rusija, a naredni rival našeg tima biće Rusi, u nedelju od 18 časova, i taj meč bi trebalo da odluči o prvom mestu u grupi.

Zahvaljujući trijumfu nad Finskom, reprezentacija Srbije je obezbedila barem plasman u osminu finala, a u zavisnosti od ishoda duela sa Rusijom, mogla bi da dođe i do direktnog mesta u četvrtfinalu.

Posle isrcpljujućeg meča sa Slovačkom, srpskim odbojkašima je bilo potrebno vreme da bi našli pravi ritam u duelu sa Fincima. Selekcija Finske je bolje ušla u meč, kontrolisala je rezultat u prvom delu prvog seta, a od tada je reprezentacija Srbije zaigrala mnogo bolje. Najbolju igru naš tim prikazao je u drugom setu, u kojem Finci nikako nisu mogli da mu pariraju, da bi u trećem setu odigrali tačno onako koliko im je bilo potrebno za maksimalnu pobedu.

Najbolji u timu Srbije bio je Aleksandar Atanasijević sa 15 poena, Marko Ivović je dodao 12, a Srećko Lisinac devet. Kod Finaca istakao se Oli-Peka Ojansivu sa deset poena.

Tok meča:

Finci su bolje ušli u meč, u nekoliko navrata su imali po dva poena prednosti, ali se naš tim svaki put vraćao. Selekcija Finske je na prvom tehničkom tajm-autu imala prednost 8:7, a posle pauze igralo se poen za poen, ali su naši rivali diktirali tempo. Kada su Finci otišli na plus tri (12:9), Grbić je zatražio tajm-aut.

Taj tajm-aut je urodio plodom, pošto su srpski odbojkaši zaigrali bolje i zadavali su mnogo problema Fincima. I dalje su postojali problemi sa blokom i prijemom, ali je Srbija na drugi tehnički tajm-aut otišla sa 16:15.

Od tada je usledila mnogo bolja igra reprezentacije Srbije, koja je posle vođstva o 17:16 napravila seriju od 3:0, koju su Finci potom prekinuli. Međutim, samo na trenutak su prekinuli odličnu igru našeg tima, koji je brzo došao do plus šest (24:18) i iskoristio drugu set loptu posle 26 minuta igre.

Sam početak drugog seta doneo je izjednačenu borbu u kojoj je selekcija Srbije bila konkretnija. Grbićevi izabranici su na prvom obaveznom predahu imali prednost 8:7, da bi Finci odmah izjednačili, ali je zahvaljujućoj sjajnoj odbrani naš tim vrlo brzo uspeo da se odvoji na plus pet (14:9).

Rivali našeg tima su u pojedinim trenucima uspevali da vežu dva poena, ali su i napad i odbrana Srbije funkcionisali veoma dobro, a to se videlo i po rezultatu, pošto je lako i brzo naš tim došao do devet poena prednosti (23:14). Finci su uspeli da prekinu tu seriju, ali su srpski odbojkaši samo nekoliko trenutaka kasnije iskoristili drugu set loptu za vođstvo od 2:0 u setovima.

Nošeni podrškom publike u dvorani, Finci su na početku trećeg seta mučili srpske odbojkaše, koji su prvi put više od jednog poena prednosti imali na prvom tehničkom tajm-autu - 8:6. Od tada je reprezentacija Srbije gotovo rutinski održavala svoju prednost, ali je Finska u pojedinim trenucima pretila.

Kao i u duelu sa Slovačkom, bilo je problema sa reakcijama zapisničkog stola i pregledavanja čelendža, ali to, srećom, nije uticalo na naše reprezentativce, koji su povećavali svoju prednost posle drugog obaveznog odmora. Pri vođstvu od 23:21, Grbić je napravio taktičku izmenu i umesto Atanasijevića uveo Okolića zbog servisa, što se ispostavilo kao odličan potez, pošto su naši odbojkaši vezali dva poena za potpuno zasluženi trijumf.

Komentari / 0

Ostavite komentar