Сарајево: Од наргиле млади падају у кому!

Наргила грозница захватила је Босну и Херцеговину, а посебноСАрајево, гдје је забиљежено неколико наглих губљења свјести код младих.

Босна и Херцеговина 06.10.2015 | 19:44
Сарајево: Од наргиле  млади падају у кому!

 

У петак је дјевојчица (15) пала на Башчаршији и 20 минутна била у коми, све до доласка доктора. Пребачена је на Одјељење психијатрије због сметњи у нервном систему, пише "Вечерњи лист" у издању за БиХ.

Пушење наргиле, познате и као шиша, постало је помодни тренд, посебно присутан код млађих који, изгледа, нису свјесни штетности конзумирања дувана са аромама различитог сушеног воћа (јагода, банана, ананас, киви, кокос…).

“Примарна намјена наргиле је да опусти, умири, поправи расположење. Међутим млади данас наргилу конзумирају без мјере, некада и више пута у једном дану. Једна доза наргиле, односно једносатног конзумирања, исто је као да се попуши 20 цигарета”, наводи директорка ЈУ Завода за болести зависности Сарајево Нермана Мехић- Басара.

Такође, због конзумирања наргиле, јављају се и учестале главобоље, мањак концентрације, безвољност…

“Млади постају напети, што често прелази и у агресивност, а чак су забиљежене озбиљне депресије. Посљедица свега може бити зависност од наргиле. Треба је дефинирати као забрањену супстанцу за дјецу и особе до 18 година те појачати инспекцијски надзор", упозорила је Мехић – Басара.

(Вечерњи лист)

 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

марко самардзиц

06.10.2015 17:51

Нек падају кад су лабилне особе!Нема тог,разлога да би се узивао или тјесио у дрогама,алкохолу,коцки!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кукавице

06.10.2015 17:55

Увијек се говорило да су кукавице људи који конзумирају алкохол и дрогу, и тако и јесте. На тај начин бјеже од стварности и животних препрека. Кукавице!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Он

06.10.2015 22:02

Ти мозда јеси цкапи али буразеру, ја кад запалим пљугу заболи ме ... и за тобом и таквим као ти. Па свако има право на свој зивот, јунацино!

Name

wатер пипе

07.10.2015 07:58

Овако, то је на Западу постала грозница. Људи нису способни за рад јер или то цимају или мисле како це до тог доци. Мени лицно це остати до смрти слика младог Сведјанина, слијепог, којег таxи за инвалиде вози Арапима да то пуси. Ови му регуларно све наплате. Од њега знам да духан има лисце ката- кхат. Биљка која је довела Јемен до колапса у пољопривреди јер сву воду тросе на то.

ОДГОВОРИТЕ