Лавров: "ССА" је фантомска група

Руско Министарство одбране саопштило је данас да су руски војни авиони у протекла 24 сата обавили 25 налета у Сирији и погодили девет мета Исламске државе.

Свијет 05.10.2015 | 15:40
Лавров: "ССА" је фантомска група

Руски волонтери који су у Украјини усавршавали своје борбене вештине, вероватно ће путовати у Сирију да се боре у редовима председника Башара ал-Асада, рекао је данас председник Одбора за одбрану руског парламента адмирал Владимир Комоједов.

Комоједов је коментарисао непотврђене извештаје медија да су неки руски волонтери, који су се борили на страни сепаратиста у источној Украјини, виђени за прикључење сиријској војсци.

"Због чега волонтери одустају од идеја? Наравно, највероватније због новца", оценио је Комоједов, иначе посланик из Комунистичке партије.

Интерфакс-АВН навео је неименоване медијске извештаје да би ови волонтери могли да зарађују 50 долара дневно.

Како је саопштио Кремљ, Русија тренутно не планира да пошаље копнену војску у Сирију, већ намерава да се ограничи на ваздушне нападе као подршку сиријској војсци.

Власти у Москви за сада нису помињале могућност да се руски волонтери или плаћеници боре у Сирији, пренео је Ројтерс.

Претходно је руски министар иностраних послова Сергеј Лавров изјавио да је, за Москву, Слободна сиријска армија остала "фантомска група", јавила је руска новинска агенција Тас.

"Нико нам није рекао где оперише Слободна сиријска војска или где и како делују друге (војне) јединице умерене опозиције. Бићемо, чак, спремни да успоставимо контакт с њима уколико су, заиста, стварна оружана група патриотске опозиције која се састоји од Сиријаца. За сада, Слободна сиријска војска остаје фантомска група", рекао је Лавров на конференцији за новинаре.

Лавров је додао да је Москва позвала Вашингтон да објасни "шта је то и где оперише" и да је затражио од америчког државног секретара Џона Керија да да информације о групи и њеној команди. Он је потврдио да Москва није добила било какве званичне захтеве из Багдада да прошири руску војну операцију против ИС у Ираку, без обзира на медијске извештаје да је такав позив упутио Русији ирачки премијер Хајдер ал Абад.

"Чуо сам изјаве ирачког премијера да су заинтересовани за помоћ руских авиона у уништавање терориста на ирачког територији. Премијер је то рекао после првих дана наше операције у Сирији која је показала највише резултате наше војске. Али нисмо добили било какве званичне захтеве из Ирака", рекао је Лавров.

Међутим, катарска телевизија Ал Џазира јавила је да је "ирачки премијер Хајдер ал Абад већ послао захтев Русији за покретање ваздушних ударе по позицијама ИС на ирачкој територији".

Русија пробудљује грађански рат у Сирији гађањем положаја сиријске опозиције, изјвио је данас амерички секретар за одбрану Еш Картер. Он је упоредио напоре Москве да пруже подршку сиријском председнику Башарау Ал Асаду њиховим везивањем за брод који тоне, пренео је Ројтерс.

"Спровођењем војне интервенције у Сирији на циљеве умерених група, Русија је продубила грађански рат", рекао је Картер током посете Шпанији.

Извор: Новости

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

рус

05.10.2015 14:00

Америка се није добро изјаснила ИСИЛ је њихова опозиција

ОДГОВОРИТЕ
Name

Спартак

05.10.2015 14:49

Та организација И не постоји..измисљена је..Зато Руси овако провоцирају...Браво Лавровеее..

ОДГОВОРИТЕ
Name

контрапункт

05.10.2015 15:24

Дакле САДу су унијеле хаос у Ирак и Сирију а Русија ће увести ред.

ОДГОВОРИТЕ
Name

брод

06.10.2015 09:00

Руси могу да изваде било који брод и подморницу(то су и доказали)који су потонули!