Lavrov: "SSA" je fantomska grupa

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su ruski vojni avioni u protekla 24 sata obavili 25 naleta u Siriji i pogodili devet meta Islamske države.

Svijet 05.10.2015 | 15:40
Lavrov: "SSA" je fantomska grupa

Ruski volonteri koji su u Ukrajini usavršavali svoje borbene veštine, verovatno će putovati u Siriju da se bore u redovima predsednika Bašara al-Asada, rekao je danas predsednik Odbora za odbranu ruskog parlamenta admiral Vladimir Komojedov.

Komojedov je komentarisao nepotvrđene izveštaje medija da su neki ruski volonteri, koji su se borili na strani separatista u istočnoj Ukrajini, viđeni za priključenje sirijskoj vojsci.

"Zbog čega volonteri odustaju od ideja? Naravno, najverovatnije zbog novca", ocenio je Komojedov, inače poslanik iz Komunističke partije.

Interfaks-AVN naveo je neimenovane medijske izveštaje da bi ovi volonteri mogli da zarađuju 50 dolara dnevno.

Kako je saopštio Kremlj, Rusija trenutno ne planira da pošalje kopnenu vojsku u Siriju, već namerava da se ograniči na vazdušne napade kao podršku sirijskoj vojsci.

Vlasti u Moskvi za sada nisu pominjale mogućnost da se ruski volonteri ili plaćenici bore u Siriji, preneo je Rojters.

Prethodno je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov izjavio da je, za Moskvu, Slobodna sirijska armija ostala "fantomska grupa", javila je ruska novinska agencija Tas.

"Niko nam nije rekao gde operiše Slobodna sirijska vojska ili gde i kako deluju druge (vojne) jedinice umerene opozicije. Bićemo, čak, spremni da uspostavimo kontakt s njima ukoliko su, zaista, stvarna oružana grupa patriotske opozicije koja se sastoji od Sirijaca. Za sada, Slobodna sirijska vojska ostaje fantomska grupa", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare.

Lavrov je dodao da je Moskva pozvala Vašington da objasni "šta je to i gde operiše" i da je zatražio od američkog državnog sekretara Džona Kerija da da informacije o grupi i njenoj komandi. On je potvrdio da Moskva nije dobila bilo kakve zvanične zahteve iz Bagdada da proširi rusku vojnu operaciju protiv IS u Iraku, bez obzira na medijske izveštaje da je takav poziv uputio Rusiji irački premijer Hajder al Abad.

"Čuo sam izjave iračkog premijera da su zainteresovani za pomoć ruskih aviona u uništavanje terorista na iračkog teritoriji. Premijer je to rekao posle prvih dana naše operacije u Siriji koja je pokazala najviše rezultate naše vojske. Ali nismo dobili bilo kakve zvanične zahteve iz Iraka", rekao je Lavrov.

Međutim, katarska televizija Al Džazira javila je da je "irački premijer Hajder al Abad već poslao zahtev Rusiji za pokretanje vazdušnih udare po pozicijama IS na iračkoj teritoriji".

Rusija probudljuje građanski rat u Siriji gađanjem položaja sirijske opozicije, izjvio je danas američki sekretar za odbranu Eš Karter. On je uporedio napore Moskve da pruže podršku sirijskom predsedniku Bašarau Al Asadu njihovim vezivanjem za brod koji tone, preneo je Rojters.

"Sprovođenjem vojne intervencije u Siriji na ciljeve umerenih grupa, Rusija je produbila građanski rat", rekao je Karter tokom posete Španiji.

Izvor: Novosti

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

rus

05.10.2015 14:00

Amerika se nije dobro izjasnila ISIL je njihova opozicija

ODGOVORITE
Name

Spartak

05.10.2015 14:49

Ta organizacija I ne postoji..izmisljena je..Zato Rusi ovako provociraju...Bravo Lavroveee..

ODGOVORITE
Name

kontrapunkt

05.10.2015 15:24

Dakle SADu su unijele haos u Irak i Siriju a Rusija će uvesti red.

ODGOVORITE
Name

brod

06.10.2015 09:00

Rusi mogu da izvade bilo koji brod i podmornicu(to su i dokazali)koji su potonuli!