ФБиХ уводи порезе на луксуз, срећу и ...

У циљу повећања стопе запослености и повећања броја осигураних радника, смањења рада на црно и сиве економије уводе се порези на виле, а федерална Влада планира у свом мандату смањити стопу социјалних доприноса на рад који су највећи у Европи.

Босна и Херцеговина 03.10.2015 | 21:50
ФБиХ уводи порезе на луксуз, срећу и ...

Како, према њиховим анализама садржаним у документу под називом „Приједлози растерећења привреде у ФБиХ“, смањењем социјалних давања доприноса по аутоматизму долази до смањења јавних прихода, Влада је направила приједлог мјера које би тај губитак смањиле. Као једна од првих мјера спомиње су уштеда у јавном сектору, буџетска и изванбуџетска потрошња, што је с обзиром да је административни апарат велики, тешко очекивати.

Сигурно је да ће ако дође до смањења доприноса на рад, Влада ФБиХ посегнути за мјерама које и наводе у својим пројекцијама као што је увођење пореза на непокретну имовину, стамбене објекте веће од 25 квадратних метара по члану породице, викенд-куће. Планира се увести порез на трансакције финансијских институција банке, берзе, инвестиционе фондове, осигуравајућа друштва. Разматра се и могућност увођења пореза на услуге регистрације аутомобила увођењем посебног пореза на луксузне аутомобиле (према кубикажи), увођењем пореза на телекомуникационе услуге кориштења мобилне мреже, увођењем пореза на добитке од игара на срећу, увођењем пореза на необрађено пољопривредно земљиште, на некориштене предузетничке некретнине, на неизграђено грађевинско земљиште и увођењем пореза на загађење, пише портал Вечерњег листа БиХ Вецерњи.ба.

Сигурно је да ће се око оваквих мјера о којима размишља Влада Федерације повести велика полемика, али је исто тако чињеница да према извјештају Свјетске банке „БиХ – Изазови и препоруке за реформе – преглед јавних расхода и институција“, стопе социјалних доприноса у ФБиХ су много више у односу на друге земље. Према овом документу, укупна стопа социјалних доприноса у ФБиХ износи 41,5 одсто на бруто плате, што је много више од просјека земаља Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД) – 29,5 одсто и просјека осам нових чланица ЕУ Пољске, Мађарске, Чешке, Словеније, Словачке, Естоније, Литваније и Летоније.

38,1 одсто је укупна пореска стопа у појединим земљама ОЕЦД-а у 2014. години. Видљиво је да се ФБиХ налази одмах иза Белгије по пореским оптерећењима рада (испред Аустрије), с тим да продуктивност ФБиХ није ни близу продуктивности Белгије или Аустрије. С обзиром да у укупном оптерећењу рада највише учествују доприноси, процјена је да је смањење стопа доприноса за социјално осигурање најпогоднији начин да се смањи фискално оптерећење рада.

Економија у ФБиХ би постала знатно конкурентнија у пореском смислу на међународном тржишту, што би повећало извоз, а смањило цијене домаћих производа. Значајније растерећење позитивно би утицало и на директне стране инвестиције с обзиром да се трошкови пословања у ФБиХ значајно смањују.

Извор: НН

 

 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Сале

03.10.2015 14:27

Свака цаст ако то ураде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Инзко

03.10.2015 15:43

Знаци порез на политицаре

ОДГОВОРИТЕ
Name

Од срца

03.10.2015 16:06

Залосно, јер це под исприком "луксуза" да опорезују људе који су незапослени, а посједују станове и куце које су наслиједили од родитеља или купили и направили некад кад су радили. Ста преостаје тим људима него да продају породицну куцу у бесцјење, јер са толиким наметима нико неце бити заинтересован за куповину те некретнине. 25 по особи квадрата је мизерија, јер у слуцају једноцланог или двоцланог домацинства (баба и деда или само једно од њих), прогласавамо их "тајкунима" и порезујемо као милионере јер имају куцу од 80 квадрата, тј преко дупло вецу негу сто власт мисли да нам треба. Јос ако имају стале и друге зграде које не користе, лако би се досло до ситуације да им због неплацања пореза исте буду одузете... кубиказа аута нема везе са луксузом, а дрзава се намирује из горива које ови аути висе тросе. Недајмо повецање пореза никада и нигдје. Нека власт стегне каисе и нека надје ко је довео до дугова и минуса у будзету, па нека одузимањем покраденог и казнама и смјенама одговорних поправи стање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

03.10.2015 16:51

Управо тако. Порез на луксузна аута зависи од цијене аута, не од кубикаже. Велики број старих (огромних, и у строгом центру већих градова) станова је у власништву пензионера, који ће бити приморани да их "продају" политичарима и преселе у неке мале кутије направљене послије '96 по периферијама и вукоје..нама. Једино рјешењ је укидање повластица и службених аутомобија самопроглашених министара и замјеника, а сву администрацију почев од општине отпустити/замијенити. Данас свако дијете од 16 година користи рачунар 300 пута брже и боље него 20 глупача/сељачина у јавним предузећима. Јесте да би накратко наступила криза са већим бројем незапослених, али бар постоји шанса да продуктивнија / 10 пута јефтинија администрација почне остваривати финансијску добит. Тренутни план је обчна пљачка сиротиње.

Name

ја мислим

03.10.2015 17:03

На виле неце сигурно на необрадјену земљу сигурно обале је доста у односу на виле и ту су паре јер МФФ висе не даје мора се увести харац од цега инаце да зиви дрзавни апарат који је навика пљацкати и краси

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богољуб

04.10.2015 07:51

Ово није ниста друго него друго полувреме "бољег зивота" у БиХ.Ста це дрзава кад народ прода своје некретнине или оно сто би овим порезима додатно оптерецивало њихов ионако мрсав будзет неким богатасима? А рецимо "богатаси" обицно немају воље да плате икакав порез.

ОДГОВОРИТЕ