FBiH uvodi poreze na luksuz, sreću i ...

U cilju povećanja stope zaposlenosti i povećanja broja osiguranih radnika, smanjenja rada na crno i sive ekonomije uvode se porezi na vile, a federalna Vlada planira u svom mandatu smanjiti stopu socijalnih doprinosa na rad koji su najveći u Evropi.

Bosna i Hercegovina 03.10.2015 | 21:50
FBiH uvodi poreze na luksuz, sreću i ...

Kako, prema njihovim analizama sadržanim u dokumentu pod nazivom „Prijedlozi rasterećenja privrede u FBiH“, smanjenjem socijalnih davanja doprinosa po automatizmu dolazi do smanjenja javnih prihoda, Vlada je napravila prijedlog mjera koje bi taj gubitak smanjile. Kao jedna od prvih mjera spominje su ušteda u javnom sektoru, budžetska i izvanbudžetska potrošnja, što je s obzirom da je administrativni aparat veliki, teško očekivati.

Sigurno je da će ako dođe do smanjenja doprinosa na rad, Vlada FBiH posegnuti za mjerama koje i navode u svojim projekcijama kao što je uvođenje poreza na nepokretnu imovinu, stambene objekte veće od 25 kvadratnih metara po članu porodice, vikend-kuće. Planira se uvesti porez na transakcije finansijskih institucija banke, berze, investicione fondove, osiguravajuća društva. Razmatra se i mogućnost uvođenja poreza na usluge registracije automobila uvođenjem posebnog poreza na luksuzne automobile (prema kubikaži), uvođenjem poreza na telekomunikacione usluge korištenja mobilne mreže, uvođenjem poreza na dobitke od igara na sreću, uvođenjem poreza na neobrađeno poljoprivredno zemljište, na nekorištene preduzetničke nekretnine, na neizgrađeno građevinsko zemljište i uvođenjem poreza na zagađenje, piše portal Večernjeg lista BiH Vecernji.ba.

Sigurno je da će se oko ovakvih mjera o kojima razmišlja Vlada Federacije povesti velika polemika, ali je isto tako činjenica da prema izvještaju Svjetske banke „BiH – Izazovi i preporuke za reforme – pregled javnih rashoda i institucija“, stope socijalnih doprinosa u FBiH su mnogo više u odnosu na druge zemlje. Prema ovom dokumentu, ukupna stopa socijalnih doprinosa u FBiH iznosi 41,5 odsto na bruto plate, što je mnogo više od prosjeka zemalja Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) – 29,5 odsto i prosjeka osam novih članica EU Poljske, Mađarske, Češke, Slovenije, Slovačke, Estonije, Litvanije i Letonije.

38,1 odsto je ukupna poreska stopa u pojedinim zemljama OECD-a u 2014. godini. Vidljivo je da se FBiH nalazi odmah iza Belgije po poreskim opterećenjima rada (ispred Austrije), s tim da produktivnost FBiH nije ni blizu produktivnosti Belgije ili Austrije. S obzirom da u ukupnom opterećenju rada najviše učestvuju doprinosi, procjena je da je smanjenje stopa doprinosa za socijalno osiguranje najpogodniji način da se smanji fiskalno opterećenje rada.

Ekonomija u FBiH bi postala znatno konkurentnija u poreskom smislu na međunarodnom tržištu, što bi povećalo izvoz, a smanjilo cijene domaćih proizvoda. Značajnije rasterećenje pozitivno bi uticalo i na direktne strane investicije s obzirom da se troškovi poslovanja u FBiH značajno smanjuju.

Izvor: NN

 

 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Sale

03.10.2015 14:27

Svaka cast ako to urade!

ODGOVORITE
Name

Inzko

03.10.2015 15:43

Znaci porez na politicare

ODGOVORITE
Name

Od srca

03.10.2015 16:06

Zalosno, jer ce pod isprikom "luksuza" da oporezuju ljude koji su nezaposleni, a posjeduju stanove i kuce koje su naslijedili od roditelja ili kupili i napravili nekad kad su radili. Sta preostaje tim ljudima nego da prodaju porodicnu kucu u bescjenje, jer sa tolikim nametima niko nece biti zainteresovan za kupovinu te nekretnine. 25 po osobi kvadrata je mizerija, jer u slucaju jednoclanog ili dvoclanog domacinstva (baba i deda ili samo jedno od njih), proglasavamo ih "tajkunima" i porezujemo kao milionere jer imaju kucu od 80 kvadrata, tj preko duplo vecu negu sto vlast misli da nam treba. Jos ako imaju stale i druge zgrade koje ne koriste, lako bi se doslo do situacije da im zbog neplacanja poreza iste budu oduzete... kubikaza auta nema veze sa luksuzom, a drzava se namiruje iz goriva koje ovi auti vise trose. Nedajmo povecanje poreza nikada i nigdje. Neka vlast stegne kaise i neka nadje ko je doveo do dugova i minusa u budzetu, pa neka oduzimanjem pokradenog i kaznama i smjenama odgovornih popravi stanje.

ODGOVORITE
Name

Bosanac

03.10.2015 16:51

Upravo tako. Porez na luksuzna auta zavisi od cijene auta, ne od kubikaže. Veliki broj starih (ogromnih, i u strogom centru većih gradova) stanova je u vlasništvu penzionera, koji će biti primorani da ih "prodaju" političarima i presele u neke male kutije napravljene poslije '96 po periferijama i vukoje..nama. Jedino rješenj je ukidanje povlastica i službenih automobija samoproglašenih ministara i zamjenika, a svu administraciju počev od opštine otpustiti/zamijeniti. Danas svako dijete od 16 godina koristi računar 300 puta brže i bolje nego 20 glupača/seljačina u javnim preduzećima. Jeste da bi nakratko nastupila kriza sa većim brojem nezaposlenih, ali bar postoji šansa da produktivnija / 10 puta jeftinija administracija počne ostvarivati finansijsku dobit. Trenutni plan je občna pljačka sirotinje.

Name

ja mislim

03.10.2015 17:03

Na vile nece sigurno na neobradjenu zemlju sigurno obale je dosta u odnosu na vile i tu su pare jer MFF vise ne daje mora se uvesti harac od cega inace da zivi drzavni aparat koji je navika pljackati i krasi

ODGOVORITE
Name

Bogoljub

04.10.2015 07:51

Ovo nije nista drugo nego drugo poluvreme "boljeg zivota" u BiH.Sta ce drzava kad narod proda svoje nekretnine ili ono sto bi ovim porezima dodatno opterecivalo njihov ionako mrsav budzet nekim bogatasima? A recimo "bogatasi" obicno nemaju volje da plate ikakav porez.

ODGOVORITE