Кери: Директни сукоб Америке и Русије?

Ако Обама не пронађе заједнички језик са Путином, наћи ће се под притиском да започне већу и скупљу кампању САД против Исламске државе- овај коментар недељника "Економист" сажето одражава растућу напетост међу суперсилама.

Свијет 01.10.2015 | 15:00
Кери: Директни сукоб Америке и Русије?

АкоОбама не пронађе заједнички језик са Путином, наћи ће се под растућим притиском да започне већу и скупљу кампању САД против Исламске државе. Притом, ту је главни ризик - директан сукоб између Америке и Русије!

Овај коментар угледног недељника "Економист" сажето је током јучерашњег дана одражавао растућу напетост међу суперсилама после покретања руског бомбардовања у Сирији. У америчком Сенату се чуло да је Русија нарушила ракетни споразум са САД. Засада није најављена никаква акција.

Амерички секретар за одбрану Еш Картер наложио је "отварање линија комуникација са Русијом", са главним циљем обезбеђења безбедности за коалиционе ваздушне посаде. Али, Пентагон истиче да би циљ требало да буде борба против ИД, а не одбрана Асадовог режима, са чиме Москва није сагласна.

Амерички државни секретар Џон Кери је упозорио да ће Русија, уколико стане на страну Асада, Ирана и Хезболаха, имати "врло озбиљан проблем" са сунитским земљама у региону и могла би сама да постане мета сунитских џихадиста.

Министар спољних послова Саудијске Арабије, земље која је најавила могућност покретања ваздушних удара против Дамаска ако Асад не одступи, Адел ал-Џубеир је одбацио позиве Русије да се заједно са актуелним сиријским властима формира широка коалиција ради борбе против Исламске државе.

Кинески министар спољних послова Ванг Ји изјавио је на састанку Савета безбедности УН да би пет сталних чланица треба да се уједине и потраже начин да се политичким путем реши сиријска криза. Према његовим речима, требало би размотрити могућност сазивања треће Женевске конвенције.

Руско покретање ваздушних удара на побуњеничке циљеве у Сирији, не мења стратегију америчке коалиције у борби против Исламске државе - саопштио је Стејт департмент. - Коалиција, предвођена САД, и даље ће летети у акцијама преко Ирака и Сирије, како је планирано, и уз подршку наше међународне мисије урушити и уништити ИД.

Један други амерички званичник је рекао новинарима да САД не сматрају да је та акција у складу са руским обећањем да ће комуницирати са америчким снагама, како би избегли сусрете у борбеним подручјима.

Извор: Новости

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Бане

01.10.2015 13:26

И једни и други растуристе тудје дрзаве,под паролом деморкатије уз заститу кобајаги религије,а у сустини голи интерес.Милијарде еура зарадјујезе на продаји орузја а наводно се борите против ИД-а којег сте сами и створили.ИД це трајати док задњи еуро тамо узмете,онда унистите ИД,па затим следеца зртва.КОЈЕ ЛИЦЕМЈЕРСТВО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

НY

01.10.2015 13:26

Тоооо недај Русима да се к.рче,ако се јос и Арапи окрену против Руса има да бјезе горе него из Авганистана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

01.10.2015 14:05

Ево јос један интернет ратник

Name

марко самардзиц

01.10.2015 13:41

Хоце ли напокон,па ком опанци ком обојци!Овакав зивот је свакако срање!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрсиц

01.10.2015 14:05

Бозе!Је ли ово пцетак?Руси стите као легитимно изабраног пресједника а Америка створила ИСИС против њега.Једној од ових великих сила це ускоро доци крај.Највеци производаци и продавци орузја морају се сами сукобити.Припреме се обављају вец годинама,поготово на руској страни.Сваки дан цитамо како Руси имају најбоље тенкове,најбољу авијацију,најбољу демокрацију итд.Само да не птегну нуклеарно наорузање на обије стране а резултат це бити интересантан.Терен је неутралан па коме опанци а коме обојци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста ?

01.10.2015 14:21

Легално изабраааааан ?????

Name

зузу

01.10.2015 14:30

Кер прави си америцки кер

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики Маус

01.10.2015 14:31

Коментатори, нисте ви за светску политику .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко

01.10.2015 19:35

Овај Кери је са Мајевице поријеклом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре НY

01.10.2015 20:10

Па спремај се иди помози браци из Исил лако је кењати преко интернета

ОДГОВОРИТЕ