Keri: Direktni sukob Amerike i Rusije?

Ako Obama ne pronađe zajednički jezik sa Putinom, naći će se pod pritiskom da započne veću i skuplju kampanju SAD protiv Islamske države- ovaj komentar nedeljnika "Ekonomist" sažeto odražava rastuću napetost među supersilama.

Svijet 01.10.2015 | 15:00
Keri: Direktni sukob Amerike i Rusije?

AkoObama ne pronađe zajednički jezik sa Putinom, naći će se pod rastućim pritiskom da započne veću i skuplju kampanju SAD protiv Islamske države. Pritom, tu je glavni rizik - direktan sukob između Amerike i Rusije!

Ovaj komentar uglednog nedeljnika "Ekonomist" sažeto je tokom jučerašnjeg dana odražavao rastuću napetost među supersilama posle pokretanja ruskog bombardovanja u Siriji. U američkom Senatu se čulo da je Rusija narušila raketni sporazum sa SAD. Zasada nije najavljena nikakva akcija.

Američki sekretar za odbranu Eš Karter naložio je "otvaranje linija komunikacija sa Rusijom", sa glavnim ciljem obezbeđenja bezbednosti za koalicione vazdušne posade. Ali, Pentagon ističe da bi cilj trebalo da bude borba protiv ID, a ne odbrana Asadovog režima, sa čime Moskva nije saglasna.

Američki državni sekretar Džon Keri je upozorio da će Rusija, ukoliko stane na stranu Asada, Irana i Hezbolaha, imati "vrlo ozbiljan problem" sa sunitskim zemljama u regionu i mogla bi sama da postane meta sunitskih džihadista.

Ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije, zemlje koja je najavila mogućnost pokretanja vazdušnih udara protiv Damaska ako Asad ne odstupi, Adel al-Džubeir je odbacio pozive Rusije da se zajedno sa aktuelnim sirijskim vlastima formira široka koalicija radi borbe protiv Islamske države.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji izjavio je na sastanku Saveta bezbednosti UN da bi pet stalnih članica treba da se ujedine i potraže način da se političkim putem reši sirijska kriza. Prema njegovim rečima, trebalo bi razmotriti mogućnost sazivanja treće Ženevske konvencije.

Rusko pokretanje vazdušnih udara na pobunjeničke ciljeve u Siriji, ne menja strategiju američke koalicije u borbi protiv Islamske države - saopštio je Stejt department. - Koalicija, predvođena SAD, i dalje će leteti u akcijama preko Iraka i Sirije, kako je planirano, i uz podršku naše međunarodne misije urušiti i uništiti ID.

Jedan drugi američki zvaničnik je rekao novinarima da SAD ne smatraju da je ta akcija u skladu sa ruskim obećanjem da će komunicirati sa američkim snagama, kako bi izbegli susrete u borbenim područjima.

Izvor: Novosti

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Bane

01.10.2015 13:26

I jedni i drugi rasturiste tudje drzave,pod parolom demorkatije uz zastitu kobajagi religije,a u sustini goli interes.Milijarde eura zaradjujeze na prodaji oruzja a navodno se borite protiv ID-a kojeg ste sami i stvorili.ID ce trajati dok zadnji euro tamo uzmete,onda unistite ID,pa zatim sledeca zrtva.KOJE LICEMJERSTVO!

ODGOVORITE
Name

NY

01.10.2015 13:26

Toooo nedaj Rusima da se k.rče,ako se jos i Arapi okrenu protiv Rusa ima da bjeze gore nego iz Avganistana.

ODGOVORITE
Name

Karadoz

01.10.2015 14:05

Evo jos jedan internet ratnik

Name

marko samardzic

01.10.2015 13:41

Hoce li napokon,pa kom opanci kom obojci!Ovakav zivot je svakako sranje!!!

ODGOVORITE
Name

mrsic

01.10.2015 14:05

Boze!Je li ovo pcetak?Rusi stite kao legitimno izabranog presjednika a Amerika stvorila ISIS protiv njega.Jednoj od ovih velikih sila ce uskoro doci kraj.Najveci proizvodaci i prodavci oruzja moraju se sami sukobiti.Pripreme se obavljaju vec godinama,pogotovo na ruskoj strani.Svaki dan citamo kako Rusi imaju najbolje tenkove,najbolju avijaciju,najbolju demokraciju itd.Samo da ne ptegnu nuklearno naoruzanje na obije strane a rezultat ce biti interesantan.Teren je neutralan pa kome opanci a kome obojci.

ODGOVORITE
Name

Sta ?

01.10.2015 14:21

Legalno izabraaaaaan ?????

Name

zuzu

01.10.2015 14:30

Ker pravi si americki ker

ODGOVORITE
Name

Мики Маус

01.10.2015 14:31

Коментатори, нисте ви за светску политику .

ODGOVORITE
Name

Neko

01.10.2015 19:35

Ovaj Keri je sa Majevice porijeklom.

ODGOVORITE
Name

Re NY

01.10.2015 20:10

Pa spremaj se idi pomozi braci iz Isil lako je kenjati preko interneta

ODGOVORITE