Шта ће бити ако Мађари затворе границу?

Мађарски министар унутарњих послова Сандор Пинтер рекао је да "датум за затварање мађарске границе са Хрватском још није одређен”, пише "Јутарњи лист".

Регион 29.09.2015 | 12:20
Шта ће бити ако Мађари затворе границу?

Пинтер је додао да све зависи од тога како ће се Мађарска носити с великим бројем илегалних избеглица које долазе из Хрватске.

Мађарски премијер Виктор Орбан у петак је након састанка с аустријским канцеларом казао да ће пре затварања ‘зелене границе’ с Хрватском тражити подршку Вишеградске групе. Додао је да је затварање границе с Хрватском “политичка двоумица” јер је Хрватска чланица ЕУ, али није део Шенгена.

Чланице Вишеградске групе које подржавају Мађарску су Словачка, Чешка и Пољска, државе које се жестоко противе прихвату избеглица и квотама које одређује Европска унија. Стога не треба ни сумњати да ће Орбан од њих добити чврсту подршку за затварање границе према Хрватској, наводи загребачки лист.

У случају да Мађарска заиста затвори границу Хрватска би, према информацијама овог листа, отворила коридор за пребацивање избеглица преко Словеније. Како лист сазнаје, у овом тренутку постоји договор са Словенијом и Аустријом на највишем политичком нивоу да се у случају радикалног мађарског потеза избеглице преусмере на Словенију.

У том случају Хрватска би повремено затварала границу према Србији како би успорила улазак избеглица и на тај начин успорила њихов долазак у Словенију како се та земља не би нашла у проблемима везаним за њихов прихват и даљњи трансфер.

Затварање границе према Србији значи затварање граничних прелаза и постављање већег броја припадника полиције на “зелену границу” који би покушали да спрече што више избеглица у илегалном преласку границе. Реч је о заштити неких четрдесетак километара копнене границе, док је преостали део границе река Дунав, која се може надзирати полицијским пловилима.

Ипак, саговорници "Јутарњег" из полиције тврде да је немогуће у потпуности онемогућити илегални улазак преко границе. Прилив ће сигурно бити успорен, али не и заустављен. Без обзира на то колико полицајаца буде стављено на границу, сви илегални путеви се не могу затворити.

Они тврде да ће у случају када је граница затворена свака особа ухваћена у илегалном преласку границе бити враћена у Србију.

Један од саговорника подсећа на то да је у Југославији војска надзирала границу са свим овлашћењима употребе ватреног оружја, па нису успјели да спрече илегални прелазак границе

Уосталом и Мађарска, која је саградила жичану ограду према Србији и Хрватској, већ је процесуирала око 1000 илегалних избеглица који су у ту земљу ушли ломећи жицу или на неке друге начине. Извори "Јутарњег" тврде да ни постављање војске на границу није решење. Војници нису обучени за тај вид посла, а наоружана војска с возилима даје потпуно нову, негативну конотацију у целој причи.

Мађарско затварање границе за Хрватску отвара најгори могући сценарио. У том случају очекује се да ће Србија талас избеглица преусмерити у Босну и Херцеговину.

Саговорници "Јутарњег" тврде да су српски премијер Александар Вучић и председник Републике Српске Милорад Додик још раније постигли договор да у том случају избеглице без проблема уђу у Републику Српску. С обзиром на то да Босна и Херцеговина ни на који начин није спремна за организировани прихват неколико десетина хиљада избеглица, може се очекивати да би они неорганизовано кренули према Хрватској.

У том би случају хрватске снаге сигурности биле потпуно немоћне да спрече њихов улазак на 1100 километара границе с Босном и Херцеговином. Друга могућност је да избеглице према Хрватској крену бродовима. У том случају на удару би се нашли истурена острва Ластово, Вис, Мљет, као и Превлака. У таквом развоју догађаја најверојатније би били ангажирани и бродови Обалне страже, као и полицијски бродови.

Извор: Јутарњи лист

Коментари / 0

Оставите коментар