Šta će biti ako Mađari zatvore granicu?

Mađarski ministar unutarnjih poslova Sandor Pinter rekao je da "datum za zatvaranje mađarske granice sa Hrvatskom još nije određen”, piše "Jutarnji list".

Region 29.09.2015 | 12:20
Šta će biti ako Mađari zatvore granicu?

Pinter je dodao da sve zavisi od toga kako će se Mađarska nositi s velikim brojem ilegalnih izbeglica koje dolaze iz Hrvatske.

Mađarski premijer Viktor Orban u petak je nakon sastanka s austrijskim kancelarom kazao da će pre zatvaranja ‘zelene granice’ s Hrvatskom tražiti podršku Višegradske grupe. Dodao je da je zatvaranje granice s Hrvatskom “politička dvoumica” jer je Hrvatska članica EU, ali nije deo Šengena.

Članice Višegradske grupe koje podržavaju Mađarsku su Slovačka, Češka i Poljska, države koje se žestoko protive prihvatu izbeglica i kvotama koje određuje Evropska unija. Stoga ne treba ni sumnjati da će Orban od njih dobiti čvrstu podršku za zatvaranje granice prema Hrvatskoj, navodi zagrebački list.

U slučaju da Mađarska zaista zatvori granicu Hrvatska bi, prema informacijama ovog lista, otvorila koridor za prebacivanje izbeglica preko Slovenije. Kako list saznaje, u ovom trenutku postoji dogovor sa Slovenijom i Austrijom na najvišem političkom nivou da se u slučaju radikalnog mađarskog poteza izbeglice preusmere na Sloveniju.

U tom slučaju Hrvatska bi povremeno zatvarala granicu prema Srbiji kako bi usporila ulazak izbeglica i na taj način usporila njihov dolazak u Sloveniju kako se ta zemlja ne bi našla u problemima vezanim za njihov prihvat i daljnji transfer.

Zatvaranje granice prema Srbiji znači zatvaranje graničnih prelaza i postavljanje većeg broja pripadnika policije na “zelenu granicu” koji bi pokušali da spreče što više izbeglica u ilegalnom prelasku granice. Reč je o zaštiti nekih četrdesetak kilometara kopnene granice, dok je preostali deo granice reka Dunav, koja se može nadzirati policijskim plovilima.

Ipak, sagovornici "Jutarnjeg" iz policije tvrde da je nemoguće u potpunosti onemogućiti ilegalni ulazak preko granice. Priliv će sigurno biti usporen, ali ne i zaustavljen. Bez obzira na to koliko policajaca bude stavljeno na granicu, svi ilegalni putevi se ne mogu zatvoriti.

Oni tvrde da će u slučaju kada je granica zatvorena svaka osoba uhvaćena u ilegalnom prelasku granice biti vraćena u Srbiju.

Jedan od sagovornika podseća na to da je u Jugoslaviji vojska nadzirala granicu sa svim ovlašćenjima upotrebe vatrenog oružja, pa nisu uspjeli da spreče ilegalni prelazak granice

Uostalom i Mađarska, koja je sagradila žičanu ogradu prema Srbiji i Hrvatskoj, već je procesuirala oko 1000 ilegalnih izbeglica koji su u tu zemlju ušli lomeći žicu ili na neke druge načine. Izvori "Jutarnjeg" tvrde da ni postavljanje vojske na granicu nije rešenje. Vojnici nisu obučeni za taj vid posla, a naoružana vojska s vozilima daje potpuno novu, negativnu konotaciju u celoj priči.

Mađarsko zatvaranje granice za Hrvatsku otvara najgori mogući scenario. U tom slučaju očekuje se da će Srbija talas izbeglica preusmeriti u Bosnu i Hercegovinu.

Sagovornici "Jutarnjeg" tvrde da su srpski premijer Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik još ranije postigli dogovor da u tom slučaju izbeglice bez problema uđu u Republiku Srpsku. S obzirom na to da Bosna i Hercegovina ni na koji način nije spremna za organizirovani prihvat nekoliko desetina hiljada izbeglica, može se očekivati da bi oni neorganizovano krenuli prema Hrvatskoj.

U tom bi slučaju hrvatske snage sigurnosti bile potpuno nemoćne da spreče njihov ulazak na 1100 kilometara granice s Bosnom i Hercegovinom. Druga mogućnost je da izbeglice prema Hrvatskoj krenu brodovima. U tom slučaju na udaru bi se našli isturena ostrva Lastovo, Vis, Mljet, kao i Prevlaka. U takvom razvoju događaja najverojatnije bi bili angažirani i brodovi Obalne straže, kao i policijski brodovi.

Izvor: Jutarnji list

Komentari / 0

Ostavite komentar