Одлазак најстаријег слуге Христовог

На велики празник, Крстовдан, у 102. години живота, упокојио се у Господу верни слуга Христов, протојереј-ставрофор Михаило Газивода, дугогодишњи парох цетињски и најстарији свештеник Српске православне цркве, а можда и целог православног света! А само неколико месеци раније, ведар и чио, примио је од митрополита Амфилохија Златни лик Светог Петра Другог, ловћенског Тајновидца.

Регион 28.09.2015 | 21:40
Одлазак најстаријег слуге Христовог

Стари прота није осећао умор од седам и по деценија дуге мисије ширења вере, љубави према крсту и отаџбини и службовања по храмовима Митрополије црногорско-приморске.

- Проту Михаила је Господ удостојио да буде сведок прошлог времена и страдања Цркве Христове. Она је од времена самога Христа увек на распећу. А то распеће је провео кроз себе и наш Михаило - речи су владике Амфилохија. - Митрополит црногорско-приморски Јоаникије је мученички страдао, његов наследник Арсеније био осуђен на 11 година затвора, а више од стотину сабраће свештеника мученички пострадали за Христа. Господ је Михаила удостојио да међу нама и с нама посведочи њих за Христа пострадале. То је велики Божји дар за њега, потомство, школу Светог Петра Цетињског коју је и он завршио. Велика је то потврда и сведочанство да Бог воли народ свој и изабранике и свештенство своје.

Подсећа митрополит Амфилохије да дуг живот проте Михаила није био нимало једноставан:

- Битисао је у временима великих распећа и страдања, и његових и народа Божјега. Ако је некад и поклекнуо, усправио се и остао живи сведок верности својој свештеничкој заклетви, Цркви Божјој православној, животу Светог Петра Цетињског...

Заупокојену литургију служио је данас митрополит Амфилохије са свештенством у Влашкој цркви на Цетињу, док ће опело бити служено сутра у 14 часова у Цркви Светог Петра Цетињског у селу Бобија, након којег ће се обавити сахрана у породичној гробници у 15 часова.

 ПРИЗНАЊЕ

- Ван себе сам од радости! Замишљам да је оно признање свим пострадалим свештеницима, којима се не зна ни гроба ни мрамора. Захваљујем свима вама који сте ме овде позвали од првог дана. Још тада сам осетио да ми идемо напред. И идемо, ако Бог да - рекао је прота Михаило приликом доделе Златног лика Светог Петра Другог ловћенског Тајновидца крајем прошле године на Цетињу.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

васке

29.09.2015 01:16

Лака му земља.Тако истински верници умиру,тихо лагано,као да се искрадају са овог света.

ОДГОВОРИТЕ