Odlazak najstarijeg sluge Hristovog

Na veliki praznik, Krstovdan, u 102. godini života, upokojio se u Gospodu verni sluga Hristov, protojerej-stavrofor Mihailo Gazivoda, dugogodišnji paroh cetinjski i najstariji sveštenik Srpske pravoslavne crkve, a možda i celog pravoslavnog sveta! A samo nekoliko meseci ranije, vedar i čio, primio je od mitropolita Amfilohija Zlatni lik Svetog Petra Drugog, lovćenskog Tajnovidca.

Region 28.09.2015 | 21:40
Odlazak najstarijeg sluge Hristovog

Stari prota nije osećao umor od sedam i po decenija duge misije širenja vere, ljubavi prema krstu i otadžbini i službovanja po hramovima Mitropolije crnogorsko-primorske.

- Protu Mihaila je Gospod udostojio da bude svedok prošlog vremena i stradanja Crkve Hristove. Ona je od vremena samoga Hrista uvek na raspeću. A to raspeće je proveo kroz sebe i naš Mihailo - reči su vladike Amfilohija. - Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije je mučenički stradao, njegov naslednik Arsenije bio osuđen na 11 godina zatvora, a više od stotinu sabraće sveštenika mučenički postradali za Hrista. Gospod je Mihaila udostojio da među nama i s nama posvedoči njih za Hrista postradale. To je veliki Božji dar za njega, potomstvo, školu Svetog Petra Cetinjskog koju je i on završio. Velika je to potvrda i svedočanstvo da Bog voli narod svoj i izabranike i sveštenstvo svoje.

Podseća mitropolit Amfilohije da dug život prote Mihaila nije bio nimalo jednostavan:

- Bitisao je u vremenima velikih raspeća i stradanja, i njegovih i naroda Božjega. Ako je nekad i pokleknuo, uspravio se i ostao živi svedok vernosti svojoj svešteničkoj zakletvi, Crkvi Božjoj pravoslavnoj, životu Svetog Petra Cetinjskog...

Zaupokojenu liturgiju služio je danas mitropolit Amfilohije sa sveštenstvom u Vlaškoj crkvi na Cetinju, dok će opelo biti služeno sutra u 14 časova u Crkvi Svetog Petra Cetinjskog u selu Bobija, nakon kojeg će se obaviti sahrana u porodičnoj grobnici u 15 časova.

 PRIZNANjE

- Van sebe sam od radosti! Zamišljam da je ono priznanje svim postradalim sveštenicima, kojima se ne zna ni groba ni mramora. Zahvaljujem svima vama koji ste me ovde pozvali od prvog dana. Još tada sam osetio da mi idemo napred. I idemo, ako Bog da - rekao je prota Mihailo prilikom dodele Zlatnog lika Svetog Petra Drugog lovćenskog Tajnovidca krajem prošle godine na Cetinju.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

vaske

29.09.2015 01:16

Laka mu zemlja.Tako istinski vernici umiru,tiho lagano,kao da se iskradaju sa ovog sveta.

ODGOVORITE