На Превлаци ниче шаторско насеље

На крајњем хрватском југу, полуострву Превлаци, од петка трају ужурбани радови, а присуство припадника Државне управе за заштиту и спашавање (ДУЗС), ваторгасаца и полиције говоре да је у питању ‘изванредна ситуација’. Југ Хрватске се заправо припрема се за долазак избјеглица.

Регион 27.09.2015 | 10:15
На Превлаци ниче шаторско насеље

Како сазнаје Слободна Далмација, у петак увече, на састанку представника ДУЗС-а дубровачке полиције и ватрогасаца издата је команда да се очисти подручје око објеката на Превлаци.

Јужна рута за зимске мјесеце

На терену су и службеници ХЕП-а који покушавају оспособити напајање полуострва електричном енергијом.

Људи ангажовани на уређењу тог простора кажу како се ондје планира постављање шатора, али и довођење цистерни с водом и преносних тоалета.

Сви ти радови одвијају се иако још нема назнака да би избјеглице заиста могли доћи у Хрватску и тзв. јужном рутом, преко Косова и Метохије и Црне Горе, а након могућег искрцавања у Албанији.

Али, управо је та рута наведена као једна од извјесних са доласком зимских мјесеци.

На Превлаци су бројни објекти бивше ЈНА, велики хангари и тврђава из времена Аустро-Угарске – све објекти у којима је могуће примити и збринути велики број људи. За сада се на том мјесту чисти само околина.

Тамо се донедавно планирало градити туристички комплекс или аутокамп, но од тога, барем засад, вјероватно неће бити ништа.

Иначе, градоначелник Никола Доброславић поводом гласина о могућем доласку избјеглица на подручје дубровачко-неретванске регије, упутио је писмо предсједнику Владе Зорану Милановићу.

У њему наводи како му је начелник Штаба за заштиту и спашавање Дубровачко-неретванске регије, замјеник градоначелника Даворко Обуљен пренио да је на састанку одржаном у петак, објављена процјена да би у наредном периоду избјеглице с Блиског истока могли улазити у Републику Хрватску на најјужнијем дијелу Дубровачко-неретванске регије.

“Ако су процјене заиста реалне, желим Вас упозорити на штете које би таква догађања могла проузроковати дубровачком туризму, што свакако треба избјећи. Зато тражим од Владе Републике Хрватске да не допусти улазак избјеглица у Републику Хрватску на подручју Дубровачко-неретванске регије те тиме осигура нормално одвијање туристичке сезоне, која је у нашој регији још у пуном јеку, и спријечи негативне конотације у вези с туризмом Дубровника и туристичке дестинације Дубровник ривијера”, написао је градоначелник у писму премијеру.

Извор: Слободна Далмација

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

симо

27.09.2015 09:39

Нек су покривени са свих страна равномерно до 350000

ОДГОВОРИТЕ
Name

митар

27.09.2015 10:46

Чисто сумњам да ће туда долазити. Мора да су добили информације од БиХ безбједносних служби.

ОДГОВОРИТЕ