Na Prevlaci niče šatorsko naselje

Na krajnjem hrvatskom jugu, poluostrvu Prevlaci, od petka traju užurbani radovi, a prisustvo pripadnika Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), vatorgasaca i policije govore da je u pitanju ‘izvanredna situacija’. Jug Hrvatske se zapravo priprema se za dolazak izbjeglica.

Region 27.09.2015 | 10:15
Na Prevlaci niče šatorsko naselje

Kako saznaje Slobodna Dalmacija, u petak uveče, na sastanku predstavnika DUZS-a dubrovačke policije i vatrogasaca izdata je komanda da se očisti područje oko objekata na Prevlaci.

Južna ruta za zimske mjesece

Na terenu su i službenici HEP-a koji pokušavaju osposobiti napajanje poluostrva električnom energijom.

Ljudi angažovani na uređenju tog prostora kažu kako se ondje planira postavljanje šatora, ali i dovođenje cisterni s vodom i prenosnih toaleta.

Svi ti radovi odvijaju se iako još nema naznaka da bi izbjeglice zaista mogli doći u Hrvatsku i tzv. južnom rutom, preko Kosova i Metohije i Crne Gore, a nakon mogućeg iskrcavanja u Albaniji.

Ali, upravo je ta ruta navedena kao jedna od izvjesnih sa dolaskom zimskih mjeseci.

Na Prevlaci su brojni objekti bivše JNA, veliki hangari i tvrđava iz vremena Austro-Ugarske – sve objekti u kojima je moguće primiti i zbrinuti veliki broj ljudi. Za sada se na tom mjestu čisti samo okolina.

Tamo se donedavno planiralo graditi turistički kompleks ili autokamp, no od toga, barem zasad, vjerovatno neće biti ništa.

Inače, gradonačelnik Nikola Dobroslavić povodom glasina o mogućem dolasku izbjeglica na područje dubrovačko-neretvanske regije, uputio je pismo predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću.

U njemu navodi kako mu je načelnik Štaba za zaštitu i spašavanje Dubrovačko-neretvanske regije, zamjenik gradonačelnika Davorko Obuljen prenio da je na sastanku održanom u petak, objavljena procjena da bi u narednom periodu izbjeglice s Bliskog istoka mogli ulaziti u Republiku Hrvatsku na najjužnijem dijelu Dubrovačko-neretvanske regije.

“Ako su procjene zaista realne, želim Vas upozoriti na štete koje bi takva događanja mogla prouzrokovati dubrovačkom turizmu, što svakako treba izbjeći. Zato tražim od Vlade Republike Hrvatske da ne dopusti ulazak izbjeglica u Republiku Hrvatsku na području Dubrovačko-neretvanske regije te time osigura normalno odvijanje turističke sezone, koja je u našoj regiji još u punom jeku, i spriječi negativne konotacije u vezi s turizmom Dubrovnika i turističke destinacije Dubrovnik rivijera”, napisao je gradonačelnik u pismu premijeru.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

simo

27.09.2015 09:39

Nek su pokriveni sa svih strana ravnomerno do 350000

ODGOVORITE
Name

mitar

27.09.2015 10:46

Čisto sumnjam da će tuda dolaziti. Mora da su dobili informacije od BiH bezbjednosnih službi.

ODGOVORITE