Хрватски ДБ предао 134 метра документације

Хрватска Безбедносно обавештајна агенција (СОА) предала је Хрватском државном архиву преосталу архивску документацију бивше Службе државне сигурности (СДС) из периода од 1937. до 1990. године.

Регион 26.09.2015 | 18:40
Хрватски ДБ предао 134 метра документације

Како преноси Хина, СОА је објавила да је реч о документацији коју су у архивама тадашњег СДС Републичког секретаријата унутрашњих послова Социјалистичке Републике Хрватске, затекле новоформиране хрватске безбедносне и обавештајне службе.

Хрватском државном архиву предата су 134 метра документације која ће бити доступна јавности после одговарајуће обраде.

Поред сталог предата је документација из времена Краљевине Југославије, остатак документације усташког режима, документа службе безбедности о верским заједницама, бившим грађанским странкама, тероризму, диверзијама, иредентизму, документа која се односе на емиграцију и стране обавештајне службе пре, за време и после Другог светског рата.

Хрватске безбедосне и обавештајне службе већ су раније предале Хрватском државном архиву досијее особа настале радом бивше Службе државне безбедности, као и већи део документације из времена Другог светског рата коју је СДС имао у својим архивима.

Извор: Н1

Коментари / 0

Оставите коментар