Hrvatski DB predao 134 metra dokumentacije

Hrvatska Bezbednosno obaveštajna agencija (SOA) predala je Hrvatskom državnom arhivu preostalu arhivsku dokumentaciju bivše Službe državne sigurnosti (SDS) iz perioda od 1937. do 1990. godine.

Region 26.09.2015 | 18:40
Hrvatski DB predao 134 metra dokumentacije

Kako prenosi Hina, SOA je objavila da je reč o dokumentaciji koju su u arhivama tadašnjeg SDS Republičkog sekretarijata unutrašnjih poslova Socijalističke Republike Hrvatske, zatekle novoformirane hrvatske bezbednosne i obaveštajne službe.

Hrvatskom državnom arhivu predata su 134 metra dokumentacije koja će biti dostupna javnosti posle odgovarajuće obrade.

Pored stalog predata je dokumentacija iz vremena Kraljevine Jugoslavije, ostatak dokumentacije ustaškog režima, dokumenta službe bezbednosti o verskim zajednicama, bivšim građanskim strankama, terorizmu, diverzijama, iredentizmu, dokumenta koja se odnose na emigraciju i strane obaveštajne službe pre, za vreme i posle Drugog svetskog rata.

Hrvatske bezbedosne i obaveštajne službe već su ranije predale Hrvatskom državnom arhivu dosijee osoba nastale radom bivše Službe državne bezbednosti, kao i veći deo dokumentacije iz vremena Drugog svetskog rata koju je SDS imao u svojim arhivima.

Izvor: N1

Komentari / 0

Ostavite komentar