Против повећања акцизе на гориво

Предсједник Народног демократског покрета (НДП) Драган Чавић изјавио је да се ова странка противи повећању акциза на гориво, док подржава споразум ентитетских влада када су у питању акцизе на алкохол и дуван.

Република Српска 26.09.2015 | 13:40
Против повећања акцизе на гориво

"Повећање акцизе на гориво није саставни дио реформске агенде. Ту се ради о споразуму двије ентитетске владе које су пристале на повећање акциза како би терет кредита који доспијевају за изградњу аутопутева пребацили на грађане, тако што ће повећати цијену нафте, што је за нас потпуно неприхватљиво", рекао је Чавић.

Он је на конференцији за новинаре у Бањалуци истакао да је Народна скупштина Републике Српске 14. марта 2012. године донијела одлуку о кредитном задужењу за изградњу аутопута од Бањалуке до Прњавора на начин да Влада изда гаранцију Јавном предузећу "Аутопутеви" од 150 милиона евра.

"Тиме се Влада обавезала да ће она преузети измирење дуга уколико јавно предузеће не буде исплаћивало дуг. У тој одлуци не постоји ниједна ријеч којом се Влада обавезује да покреће иницијативу за измјену акцизе односно висине накнаде за путарину", навео је Чавић.

Кад је у питању акциза на алкохол и цигарете, НДП подржава споразум ентитетских влада, и то с мотивом да та акциза буде квалификована као нова акциза, односно здравствена акциза.

"То значи да се по тачно утврђеним програмима, које утврде надлежни парламенти, врши санација фондова здравственог осигурања и здравствених система у оба ентитета“, нагласио је Чавић.

Према његовим ријечима, производи крајње потрошње који директно трују грађане као што су алкохол и цигарете, треба да буду оптерећени здравственим акцизама, као што је то пракса у многим земљама.

Чавић је рекао да се референдум о Суду и Тужилаштву БиХ у најбољем случају може одржати у марту или тек на љето наредне године.

Он је додао да референдум служи за "препадање" партнера у БиХ и у Европској комисији ради постизања неких нових бенефита кроз структурални дијалог.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

марко самардзиц

26.09.2015 11:55

Ни слуцајно дозволити повецање акцизе на гориво!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ем ти јарца

26.09.2015 12:39

А од чега ће дон Додик плаћати сву ту марву коју је позапошљавао по јавним предузећима и државној и локалној управи? Ко ће му добити локалне изборе ако их почне отпуштати? Уз то, знате ли ви пошто су фелне за његовог мерцедеса. А треба и малом дати нови неповратни кредит од пар милиона. Три милиона су давно опотрошена. Мали мора бити бизнисмен. Неће Додик ваљда дозволити да мали пропане и бере јабуке у тудјем воћњаку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

26.09.2015 18:44

Ко нас представља, залосно!!!

ОДГОВОРИТЕ