Енормно повећање интензитета саобраћаја

На граничним прелазима између БиХ и Србије дошло је до енормног повећања интензитета саобраћаја, што узрокује застоје теретних возила, док се путнички саобраћај за сада одвија несметано и без дужих задржавања, изјавио је данас Срни шеф Теренске канцеларије Граничне полиције БиХ у Бијељини Драган Кулић.

Босна и Херцеговина 25.09.2015 | 12:20
Енормно повећање интензитета саобраћаја

"Имајући у виду актуелну безбједносну ситуацију у погледу интензитета саобраћаја на граничним прелазима између БиХ и Србије, која је превасходно проузрокована затварањем граничних прелаза између Србије и Хрватске, саобраћајни токови су преусмјерени на прелазе између Србије и БиХ", рекао је Кулић.

Он је прецизирао да се то посебно односи на гранични прелаз Рача, који је и највећи и најфреквентнији гранични прелаз на овом подручју.

Према његовим ријечима, полицијски службеници Граничне полиције БиХ, као и припадници царинских и инспекцијских органа на прелазу Рача предузимају неопходне организационе и техничке мјере, уз ангажман потребних кадровских и материјално-техничких капацитета, све с циљем обезбјеђивања ефикасног вршења граничне контроле и смањења задржавања путника на најмању могућу мјеру.

"Међутим, упркос овим мјерама и законом прописаних процедура, процес граничне контроле захтијева одређено вријеме, а фреквенција саобраћаја вишеструко је повећана, тако да су задржавања и повремени застоји неминовни", каже Кулић.

Он истиче и да приступне саобраћајнице које воде ка прелазу Рача нису димензиониране за овакав обим и интензитет саобраћајаних токова, што свакако утиче на саобраћајне гужве и привремене застоје на магистралном путу Бијељина-Рача, додавши да су због тога, у сарадњи са припадницима Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске, обезбиједили да саобраћајна полиција регулише саобраћај.

Кулић наглашава да Гранична полиција БиХ има сталну координацију са припадницима Управе граничне полиције и МУП-а Србије, поготово у погледу усмјеравања и наизмјеничног пропуштања саобраћаја како би се предуприједили застоји и задржавања на граничним прелазима и на мосту преко Саве.

Он је апеловао да сви путници и возачи користе алтернативне правце и граничне прелазе према Србији као што су Попови-Бадовинци, Шепак-Трбушница или други, те да имају разумијевање према активностима полицијских службеника који стриктно проводе законом прописане процедуре и поступке.

Шеф Теренске канцеларије Граничне полиције БиХ у Бијељини потврдио је да њихови службеници проводе појачане мјере и актвиности према плану који је већ на снази, а којег су донијели Савјет министара БиХ и Министарство безбједности БиХ у вези са миграционим токовима.

"Без обзира на гужве на граничним прелазима, припадници Граничне полиције БиХ, али и осталих полицијских и контролних органа неће теолерисати и предуприједиће и спријечити све евентуалне незаконите радње које се могу довести у вези са било којим обликом прекограничног криминала", поручио је Кулић.

Коментари / 0

Оставите коментар