Enormno povećanje intenziteta saobraćaja

Na graničnim prelazima između BiH i Srbije došlo je do enormnog povećanja intenziteta saobraćaja, što uzrokuje zastoje teretnih vozila, dok se putnički saobraćaj za sada odvija nesmetano i bez dužih zadržavanja, izjavio je danas Srni šef Terenske kancelarije Granične policije BiH u Bijeljini Dragan Kulić.

Bosna i Hercegovina 25.09.2015 | 12:20
Enormno povećanje intenziteta saobraćaja

"Imajući u vidu aktuelnu bezbjednosnu situaciju u pogledu intenziteta saobraćaja na graničnim prelazima između BiH i Srbije, koja je prevashodno prouzrokovana zatvaranjem graničnih prelaza između Srbije i Hrvatske, saobraćajni tokovi su preusmjereni na prelaze između Srbije i BiH", rekao je Kulić.

On je precizirao da se to posebno odnosi na granični prelaz Rača, koji je i najveći i najfrekventniji granični prelaz na ovom području.

Prema njegovim riječima, policijski službenici Granične policije BiH, kao i pripadnici carinskih i inspekcijskih organa na prelazu Rača preduzimaju neophodne organizacione i tehničke mjere, uz angažman potrebnih kadrovskih i materijalno-tehničkih kapaciteta, sve s ciljem obezbjeđivanja efikasnog vršenja granične kontrole i smanjenja zadržavanja putnika na najmanju moguću mjeru.

"Međutim, uprkos ovim mjerama i zakonom propisanih procedura, proces granične kontrole zahtijeva određeno vrijeme, a frekvencija saobraćaja višestruko je povećana, tako da su zadržavanja i povremeni zastoji neminovni", kaže Kulić.

On ističe i da pristupne saobraćajnice koje vode ka prelazu Rača nisu dimenzionirane za ovakav obim i intenzitet saobraćajanih tokova, što svakako utiče na saobraćajne gužve i privremene zastoje na magistralnom putu Bijeljina-Rača, dodavši da su zbog toga, u saradnji sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske, obezbijedili da saobraćajna policija reguliše saobraćaj.

Kulić naglašava da Granična policija BiH ima stalnu koordinaciju sa pripadnicima Uprave granične policije i MUP-a Srbije, pogotovo u pogledu usmjeravanja i naizmjeničnog propuštanja saobraćaja kako bi se preduprijedili zastoji i zadržavanja na graničnim prelazima i na mostu preko Save.

On je apelovao da svi putnici i vozači koriste alternativne pravce i granične prelaze prema Srbiji kao što su Popovi-Badovinci, Šepak-Trbušnica ili drugi, te da imaju razumijevanje prema aktivnostima policijskih službenika koji striktno provode zakonom propisane procedure i postupke.

Šef Terenske kancelarije Granične policije BiH u Bijeljini potvrdio je da njihovi službenici provode pojačane mjere i aktvinosti prema planu koji je već na snazi, a kojeg su donijeli Savjet ministara BiH i Ministarstvo bezbjednosti BiH u vezi sa migracionim tokovima.

"Bez obzira na gužve na graničnim prelazima, pripadnici Granične policije BiH, ali i ostalih policijskih i kontrolnih organa neće teolerisati i preduprijediće i spriječiti sve eventualne nezakonite radnje koje se mogu dovesti u vezi sa bilo kojim oblikom prekograničnog kriminala", poručio je Kulić.

Komentari / 0

Ostavite komentar