Бијељина: Јубилеј Оружаних снага БиХ

Јубилеј, 15 година учешћа Оружаних снага БиХ у операцијама подршке миру у свијету обиљежено је у Бијељини на Тргу Краља Петра И Карађорђевића. У склопу манифестације представљен је и конкурс за пријем 57 кадета у радни однос у ОС БиХ.

Босна и Херцеговина 23.09.2015 | 17:10
Бијељина: Јубилеј Оружаних снага БиХ

Око 50 припадника Оружаних снага БиХ приказало је дио оперативних способности јединица, опрему деминера и дио модерног наоружања у склопу манифестације којом су обиљежена два јубилеја Оружаних снага БиХ.

“Овдје смо са циљем обиљежавања петнаесте годишњице у операцијама подршке миру и десетогодишњице од формирања Оружаних снага БиХ”, каже мајор Сретен Милошевић, комадант Трећег пјешадијског батаљона, Оружаних снага БиХ

Истовремено ово је био позив свим младим људима за пријављивање на конкурс за учешће у Оружаним снагама БиХ.

“Тренутно је расписано 57 формацијских мјеста. Могу аплицирати сви грађани БиХ, сва лица која нису старија од 27 година у вријеме пријема, а када је ријеч о официрима, морају имати завршен факултет”, наглашава пуковник Јусо Ибрић.

Деминерски батаљон Оружаних снага БиХ на годишњем нивоу деминира око 4 милиона квадратних метара. И поред тога у Босни и Херцеговини тренутно постоји 5.000 минских поља.

“Ресурси деминерског батаљона су три деминерске чете које су распоређене по цијелој БиХ са својим водовима. Имамо 34 мануелна тима и 9 тимова прега – паса откривача експлозива”, каже виши наредник Јосип Барбарић.

Посебну пажњу, деминери Оружаних снага БиХ посвећују обуци прега – паса за откривање експлозива.

“Ми имамо девет тимова обучених паса који раде у минском пољу. Поред тога тимови су опремљени возилима и водичима. Поступак откривања експлозива састоји се од неколико етапа, а једна од њих је и мотивацијска стаза за псе и ту радимо са посебном врстом паса који су обучени на траке”, каже виши наредник Младен Достанић.

Из Оружаних снага БиХ наглашавају да су поносни све запаженијим приливом жана војника у своје редове.

“Бити жена у војсци није лако бити и она мора бити као и војник мушког пола. Свака жена војник мора да одговори на сваки постављени задатак као и мушкарац. Сваки дан ја морам да стојим раме уз раме са својим мушким колегама. Разлика је у неким ситницама као што су одвојена купатила и спаваонице, али у суштини посао војника не познаје мушки и женски пол”, каже војник Дејана Радић.

Оружане снаге БиХ тренутно броје око 10.000 чланова. Неки од њих истичу да је то мала бројка те да постоји потреба за новим, младим људима који ће се прикључити Оружаним снагам БиХ, надају се и кроз конкурс који је отворен до 8. октобра ове године.

(БН ТВ)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Михаило Микић

23.09.2015 16:02

Лијепо изгледају. Једина је мана оружаним снагама БиХ што према своме националном саставу не носе шајкаче, фесове и шешире! Тада би изгледали попут пауна још љепше!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаврило Принцип

24.09.2015 01:15

Изгледају ко америчка колонија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крист

24.09.2015 09:46

А.ција је то војска?и која је то земља с вартином батеријом на застави?стварнО небитнто

ОДГОВОРИТЕ
Name

багрем

05.10.2015 16:40

Ово је војска Армије БиХ. Српска није, јер дјевојка (друга и по минута снимка) помиње "спол", мислећи на пол. Кад сте од срба чули усташку ријеч?

Name

Багремова принцеза

10.11.2015 14:35

Сјеверни или јужни пол?!

Name

Хм

27.09.2015 07:12

Армија БиХ на тргу Краља Петра И Карадјордјевица у Бијељини,зар они немају неку касарну,полигон за славље? Славе на улици?

ОДГОВОРИТЕ
Name

багрем

05.10.2015 16:34

Треба укинути ову војску. То је издајницка војска народа српскога! Плате су им по хиљаду марака и пљацкају насу дрзаву.