Bijeljina: Jubilej Oružanih snaga BiH

Jubilej, 15 godina učešća Oružanih snaga BiH u operacijama podrške miru u svijetu obilježeno je u Bijeljini na Trgu Kralja Petra I Karađorđevića. U sklopu manifestacije predstavljen je i konkurs za prijem 57 kadeta u radni odnos u OS BiH.

Bosna i Hercegovina 23.09.2015 | 17:10
Bijeljina: Jubilej Oružanih snaga BiH

Oko 50 pripadnika Oružanih snaga BiH prikazalo je dio operativnih sposobnosti jedinica, opremu deminera i dio modernog naoružanja u sklopu manifestacije kojom su obilježena dva jubileja Oružanih snaga BiH.

“Ovdje smo sa ciljem obilježavanja petnaeste godišnjice u operacijama podrške miru i desetogodišnjice od formiranja Oružanih snaga BiH”, kaže major Sreten Milošević, komadant Trećeg pješadijskog bataljona, Oružanih snaga BiH

Istovremeno ovo je bio poziv svim mladim ljudima za prijavljivanje na konkurs za učešće u Oružanim snagama BiH.

“Trenutno je raspisano 57 formacijskih mjesta. Mogu aplicirati svi građani BiH, sva lica koja nisu starija od 27 godina u vrijeme prijema, a kada je riječ o oficirima, moraju imati završen fakultet”, naglašava pukovnik Juso Ibrić.

Deminerski bataljon Oružanih snaga BiH na godišnjem nivou deminira oko 4 miliona kvadratnih metara. I pored toga u Bosni i Hercegovini trenutno postoji 5.000 minskih polja.

“Resursi deminerskog bataljona su tri deminerske čete koje su raspoređene po cijeloj BiH sa svojim vodovima. Imamo 34 manuelna tima i 9 timova prega – pasa otkrivača eksploziva”, kaže viši narednik Josip Barbarić.

Posebnu pažnju, demineri Oružanih snaga BiH posvećuju obuci prega – pasa za otkrivanje eksploziva.

“Mi imamo devet timova obučenih pasa koji rade u minskom polju. Pored toga timovi su opremljeni vozilima i vodičima. Postupak otkrivanja eksploziva sastoji se od nekoliko etapa, a jedna od njih je i motivacijska staza za pse i tu radimo sa posebnom vrstom pasa koji su obučeni na trake”, kaže viši narednik Mladen Dostanić.

Iz Oružanih snaga BiH naglašavaju da su ponosni sve zapaženijim prilivom žana vojnika u svoje redove.

“Biti žena u vojsci nije lako biti i ona mora biti kao i vojnik muškog pola. Svaka žena vojnik mora da odgovori na svaki postavljeni zadatak kao i muškarac. Svaki dan ja moram da stojim rame uz rame sa svojim muškim kolegama. Razlika je u nekim sitnicama kao što su odvojena kupatila i spavaonice, ali u suštini posao vojnika ne poznaje muški i ženski pol”, kaže vojnik Dejana Radić.

Oružane snage BiH trenutno broje oko 10.000 članova. Neki od njih ističu da je to mala brojka te da postoji potreba za novim, mladim ljudima koji će se priključiti Oružanim snagam BiH, nadaju se i kroz konkurs koji je otvoren do 8. oktobra ove godine.

(BN TV)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Михаило Микић

23.09.2015 16:02

Лијепо изгледају. Једина је мана оружаним снагама БиХ што према своме националном саставу не носе шајкаче, фесове и шешире! Тада би изгледали попут пауна још љепше!

ODGOVORITE
Name

Gavrilo Princip

24.09.2015 01:15

Izgledaju ko američka kolonija

ODGOVORITE
Name

Krist

24.09.2015 09:46

A.cija je to vojska?i koja je to zemlJa s vartinom baterijom na zastavi?stvarnO nebitnto

ODGOVORITE
Name

bagrem

05.10.2015 16:40

Ovo je vojska Armije BiH. Srpska nije, jer djevojka (druga i po minuta snimka) pominje "spol", misleći na pol. Kad ste od srba čuli ustašku riječ?

Name

Багремова принцеза

10.11.2015 14:35

Сјеверни или јужни пол?!

Name

Hm

27.09.2015 07:12

Armija BiH na trgu Kralja Petra I Karadjordjevica u Bijeljini,zar oni nemaju neku kasarnu,poligon za slavlje? Slave na ulici?

ODGOVORITE
Name

bagrem

05.10.2015 16:34

Treba ukinuti ovu vojsku. To je izdajnicka vojska naroda srpskoga! Plate su im po hiljadu maraka i pljackaju nasu drzavu.