Србија жели да организује квалификације за Рио!

Скупштина Кошаркашког савеза Србије донела је одлуку да се наша земља кандује за организацију једног квалификационог турнира за Олимпијске игре 2016. године.

Кошарка 23.09.2015 | 19:00
Србија жели да организује квалификације за Рио!

Српски кошаркаши су место у квалификацијама изборили захваљујући пласману на тек завршеном Европском првенству, на којем су заузели четврто место.

Последњих дана помињало се да је за организацију квалификационог турнира потребно 1,75 милиона евра, а зна се да ће их бити три. Жеља Светске кошаркашке федерације је да они буду одржани на три различита континента.

Квалификације за олимпијски турнир у Рио де Жанеиру ће се играти од 5. до 11. јула, а на њима ће учествовати 18 тимова. За сада познати учесници квалификација су Србија, Француска, Грчка, Италија, Чешка, Канада, Нови Зеланд, Тунис, Ангола, Сенегал, Мексико и Порторико. За две недеље том списку ће се прикључити још три азијске репрезентације, а потом и организатори квалификација.

У случају да нека од земаља која већ има место у квалификацијама добије организацију турнира, у квалификацијама ће играти прва следећа екипа која није обезбедила пласман са тог континента.

“Кандидоваћемо се за један од квалификационих турнира. То је наша коначна одлука. Како сазнајемо, поред нас, кандидатуре ће поднети, Русија, Турска, Италија, Грчка и Немачка. Неке од од ових федерација најпре треба да добију вајлд кард да би њихова кандидатура била валидна. Одлучили смо се за овај корак захваљујући великој подршци Владе Србије. Да бисте били домаћин турнира потребно је да се уплати два милиона евра. Познато је да је приликом одређивања домаћинства од стране ФИБА често важнији финансијски него спортски критеријуми. Видићемо како ће бити овога пута”, рекао је председник Кошаркашког савеза Србије Драган Ђилас.

Директан пласман на Олимпијске игре за сада су изборили Бразил, Сједињене Државе, Аустралија, Нигерија, Венецуела, Аргентина, Шпанија и Литванија. Једно место ће попунити шампион Азије, који ће бити познат почетком октобра, а преостала три иду квалификантима.

Светска кошаркашка федерација (ФИБА) ће у новембру саопштити где ће бити турнири и како ће репрезентације бити распоређене.

Наши кошаркаши нису учествовали на Олимпијским играма у Атини 2004. године, а последњу медаљу освојили су у Атланти 1996, када су били сребрни. Најбољи резултат остварили су 1980. године у Москви, када је освојено једино олимпијско злато на овим просторима, за сада.

Олимпијске игре у Рио де Жанеиру биће одржане од 5. до 21. августа наредне године.

Коментари / 0

Оставите коментар