Зашто је БиХ скинута са тзв. сиве листе?

Одлука Комитета експерата Савјета Европе за борбу против прања новца и финансирања терористичких активности (Манивал) да БиХ скине са тзв. сиве листе прије свега је политичка одлука чији је циљ да буде спријечен економски колапс земље, тврде за Пресс одлично обавијештени извори из дипломатских кругова!

Босна и Херцеговина 21.09.2015 | 21:19
Зашто је БиХ скинута са тзв. сиве листе?

Истичући да БиХ у протекла три мјесеца, колико се налазила на Маниваловој листи земаља у којима не постоји адекватна контрола прања новца и финансирања тероризма, суштински није урадила ништа да би заслужила брисање с поменуте листе, саговорници нашег листа тврде да су у Манивалу закључили да би у економској ситуацији у којој се БиХ налази њено задржавање на сивој листи било погубно за будућност цијеле земље.

- Државама које се налазе на Маниваловој "сивој листи" изузетно је тешко да привлаче стране инвеститоре и добијају повољне међународне кредите. То је једини разлог због којег су европске бирократе одлучиле да БиХ уклоне са листе земаља у којима не постоји контрола прања новца и финансирања тероризма, а не некакав драматичан напредак БиХ у реформским процесима који се тичу ове области - истичу  саговорници Преса.

Подсјећамо, Комитет експерата Савјета Европе за борбу против прања новца и финансирања терористичких активности је 1. јуна ове године БиХ уврстио на тзв. сиву листу земаља у којима се пере новац и финансирају терористичке активности. Манивал је тада препоручио другим државама да своје финансијске институције упозоре да буду врло опрезне приликом трансакција с лицима и финансијским институцијама из БиХ.

(Пресс)

Коментари / 0

Оставите коментар