Zašto je BiH skinuta sa tzv. sive liste?

Odluka Komiteta eksperata Savjeta Evrope za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (Manival) da BiH skine sa tzv. sive liste prije svega je politička odluka čiji je cilj da bude spriječen ekonomski kolaps zemlje, tvrde za Press odlično obaviješteni izvori iz diplomatskih krugova!

Bosna i Hercegovina 21.09.2015 | 21:19
Zašto je BiH skinuta sa tzv. sive liste?

Ističući da BiH u protekla tri mjeseca, koliko se nalazila na Manivalovoj listi zemalja u kojima ne postoji adekvatna kontrola pranja novca i finansiranja terorizma, suštinski nije uradila ništa da bi zaslužila brisanje s pomenute liste, sagovornici našeg lista tvrde da su u Manivalu zaključili da bi u ekonomskoj situaciji u kojoj se BiH nalazi njeno zadržavanje na sivoj listi bilo pogubno za budućnost cijele zemlje.

- Državama koje se nalaze na Manivalovoj "sivoj listi" izuzetno je teško da privlače strane investitore i dobijaju povoljne međunarodne kredite. To je jedini razlog zbog kojeg su evropske birokrate odlučile da BiH uklone sa liste zemalja u kojima ne postoji kontrola pranja novca i finansiranja terorizma, a ne nekakav dramatičan napredak BiH u reformskim procesima koji se tiču ove oblasti - ističu  sagovornici Presa.

Podsjećamo, Komitet eksperata Savjeta Evrope za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti je 1. juna ove godine BiH uvrstio na tzv. sivu listu zemalja u kojima se pere novac i finansiraju terorističke aktivnosti. Manival je tada preporučio drugim državama da svoje finansijske institucije upozore da budu vrlo oprezne prilikom transakcija s licima i finansijskim institucijama iz BiH.

(Press)

Komentari / 0

Ostavite komentar